Loading

10.1. Dětský nábytek na spaní

Dětská postýlka
Dětská postýlka je pro věk do tří let nezastupitelným funkčním typem nábytku pro dlouhodobý a trvalý odpočinek. Nedodržení základních bezpečnostních požadavků dle normy ČSN ISO 7175 – 2 a 84/2001 může vážně ohrozit život dítěte. Dětská postýlka obsahuje dostatečně tuhou lehací plochu s roštem, zvedací bočnice zajištěné proti přepadení, pružnou a dobře ošetřovatelnou nealergizující matraci.

Konstrukce postýlky musí být dostatečně pevná proti rázu včetně podélného rámového vlysu, odolná proti převrácení, rozviklání, všechny exponované a vyčnívajících částí musejí být zaoblené, všechny konstrukční otvory ochráněné krytkami proti zlomení prstu, použité laky a barvy zdravotně nezávadné.
Nevhodná jsou plná čela, která omezují zorný úhel výhledu dítěte a kontakt s prostorem. Součástí postýlky může být přebalovací pult nebo úložný prostor, ale postýlka působí těžkopádně a špatně se přemísťuje.

Lehací plocha musí být rovná, dobře odvětraná, musí poskytovat oporu při lezení, vstávání, padání a sedání. Nesmí uvolňovat žádné chemikálie a obsahovat patogenní mikroorganismy. Povrchové materiály musejí být odolné vůči slinám, potu, nesmějí mít dráždivé účinky na sliznici nebo kůži. Textilie při barvení a potisku podléhají přísným pravidlům. Spodní část lehací plochy má být pevná, ale prodyšná (rošt). Matrace musí být rovná a opatřená snímatelným potahem s možností praní na min. 60°. Vhodné je jádro tvořené z vrstev PUR pěn fixované separačním úpletem z důvodů hygieny. Pod prostěradlo by se neměla vkládat fólie z plastu, dítě se na ní přehřívá, pociťuje pálení a nepohodu.

Součástí postýlky je malý polštářek a lehká deka z dutého vlákna. Povlečení polštářku a pokrývky má být z přírodních materiálů.

Minimální rozměr lehací plochy: 125 x 70 cm, umístění roštu min. 60 cm od země, osová vzdálenost příček mřížoví 45 – 60 mm. Není to kvůli riziku prostrčení hlavičky, ale jiných menších částí těla!

Od 2. roku je vhodné, aby batole mělo vlastní místnost pro hry, spaní a odpočinek, ale i pro kontakt s rodinou. Umístění postýlky v interiéru v teplém rohu pokoje naproti dveřím, na stropě nepřímé světlo, na oknech žaluzie či dobře stínící závěsy (batole spí 2 hodiny odpoledne a v noci 10 hodin).
Dětské postýlky – požadavky (Ing.Holouš)
Pro dětské postýlky, vzhledem k použití pro malé děti jsou také povinně kladeny bezpečnostní požadavky stanovené normou ČSN EN 716-1. Norma stanoví požadavky vztahující se k bezpečnosti dětských postýlek pro bytové použití. Platí pro postýlky a postýlky skládací s vnitřní délkou od 900 mm do 1 400 mm. Nevztahuje se na kolébky. Postýlky, které mohou být změněny na jiný předmět, např. skládací nábytek, musí po změně plně vyhovět požadavkům na tento předmět. Příloha A (informativní) obsahuje přehled rozměrů uváděných v této normě. Normalizovány jsou zejména: Bezpečnostní požadavky, Balení, Návod k použití a Označování. V kapitole 5 - Bezpečnostní požadavky jsou normalizovány požadavky na materiál, konstrukci, skládací a zajišťovací mechanismus, postranice, čela, stabilitu apod. V kapitole 5 - Balení - se mimo jiné uvádí: "K zamezení nebezpečí udušením odstraňte tento plastový obal před použitím zboží. Tento obal se musí zničit nebo odstranit z dosahu dětí." Dále v kapitole 6 - Návod k použití - se uvádí, že návod k použití (pokyny) musí obsahovat i tuto informaci: "Pokud necháváte dítě v postýlce bez dozoru, vždy se ujistěte, že postranice jsou ve své nejvyšší poloze."
Kování Na kování jsou kladeny stejné požadavky jako u ostatního nábytku, viz odkaz kování.

Žádné komentáře:

Okomentovat