Loading

1.5. Proměny bytu

K REALIZACI POTŘEB BYDLENÍ V PROSTOU SLOUŽÍ NÁBYTEK

Bydlení je dynamický proces
. Během života stárneme, mění se naše zvyky a potřeby. Těmto změnám se musí přizpůsobit náš byt, jako prostor sloužící k naší relaxaci a pro provozování všech činností bydlení.

• Přesná znalost prostoru je nutná k posouzení, zda vyhovuje svému účelu.
• Čím je namáhavější zaměstnání, tím větší pohodlí a řád je třeba vytvořit.

Nábytek se nesmí stát v procesu bydlení přítěží, nesmí omezovat člověka, ale umožňovat svou variabilitou dynamický vývoj našich potřeb.

Nábytek je součástí prostoru ohraničeném stavební konstrukcí bytu.
Kromě vztahu člověk – nábytek je důležitý také vztah nábytek – prostor.

Nábytek je podřízen potřebám člověka i prostou, ne naopak! Musí zajistit plynulý chod domácnosti. To je souhrn funkcí bydlení a činností, ale i výsledek mezilidských vztahů, životních způsobů a návyků.

• Je nutné najít správný vztah velikosti prostoru a nábytku: nábytku nesmí být tolik, aby prostor ovládal a nenechal zde místo pro člověka.

Vzorem může být Skandinávie či Holandsko, země námořníků, kteří odcházeli s minimem věcí a tento minimalismus vnášeli i do svých interiérů nebo Japonsko, zde jsou interiéry minimalistické z důvodu hrozícího zemětřesení.

V našich zemích je tendence všechno hromadit, může se to hodit. Je to pozůstatek smýšlení lidí, kteří zažili válku. Z důvodu nedostatku prostoru se byty často mění ve skladiště. Tomu pomůže buďto dobrá osvěta, nebo přizpůsobení bytů (což asi není ta správná cesta). Důvodem k hromadění věcí bylo také to, že nebylo jednoduché se jich zbavit. Zjednodušeně se lidé dělí na konzervátory a likvidátory.

• Při zařizování je třeba upřednostnit funkci, ale nezapomenout na estetiku. (tvar, barva, materiál)

• V průběhu bydlení je třeba počítat se záměnou funkcí místností, nebo jejich dělením. (např. postoupení větší místnosti rodičů jejich dospívajícím dětem)

• Je třeba zvážit koupi drahého nábytku, např. starožitnosti, kožená souprava atd…

• V dispozičním řešení bytu se projevuje i odlišná mentalita jednotlivých zemí, např. anglický individualismus kontra kolektivní družnost románských národů. Angličané odmítají průchozí obývací pokoj, upřednostňují velkou obytnou místnost a kajutové ložnice stejně jako Holanďané. Ve Francii je dominantním zařizovacím předmětem salónu jídelní stůl, v Anglii čalouněná souprava.

Technická data: v ČR je obytná plocha16m2/os považována za minimum, na druhé straně jednopokojový byt této plochy musí mít samostatný jídelní kout o ploše 6 - 9m2. Minimální šířka pokoje nesmí klesnout pod 3,3m. Členění bytů na jednotlivé kategorie upravuje ČSN 734301. Stanovuje pro příslušnou kategorii nejmenší počet místností a výměru obytné plochy.

STYL + VKUS

Styl zařizování může být: moderní, rustikální, starožitný + jeho kombinace
Volbu stylu určuje náš vkus.
Byt je odrazem naší osobnosti.
Vkus je objektivní úsudek o věcech.
Vybíráme - li dle vlastního úsudku, pak má byt styl.
Člověk bez vlastního úsudku kopíruje, byt nemá osobitý charakter.

Při volbě stylu jsme často ovlivněni dětstvím, lpíme na tradicích, volbou stylu vyjadřujeme vztah k hodnotám. Styl se liší teritoriálně. Ve Francii byl donedávna poměr klasického nábytku k modernímu 60% k 40%. Oblíbený byl zejména nábytek z nejslavnějšího historického období, to znamená Ludvík XIV., Napoleon. V poslední době se tento poměr otočil na 40% klasiky k 60% moderny.
Starožitný nábytek byl oblíbený již v minulém století, byl vždy velmi drahý. Můžeme jím zařídil celý byt, ale může být také výraznou dominantou moderního interiéru.

SLOH NÁBYTKU
Starožitný nábytek
rozdělujeme do těchto slohů: egyptský, řecký, římský, románský, gotický, barokní, rokokový, empírový, bidermayerový, eklektický, secesní, moderní, postmoderní atd.

Moderní sloh vychází z funkčnosti. Krásu nevytvářejí dekorace, ale harmonie proporcí a materiály odpovídající účelu a použité konstrukci.

Stále dominuje tzv. minimalismus, jednoduché odlehčené tvary bez ozdob, dominantní je funkčnost, často se opakují tendence minulých let, např. sedmdesátých let 20. století. Obecně platí, že to, co je módní v odívání, proběhne s menším odstupem i v interiéru (např. barevnost, materiály). Evropský design v současnosti nejvíce ovlivňuje Itálie a Francie. Módní trendy se projevují na mezinárodních salónech nábytku (Paříž, Kolín na Rýnem, Miláno).

Postmoderní sloh se prosazoval nejvíce v osmdesátých letech (Jiří Pelcl sdružení Attika). Obsahuje tzv. výpůjčky z různých stylů, je to sloh protikladů.

2 komentáře:

  1. Dobrý den, nemáte tipy, kde sehnat nějaký kvalitnější, ale ne moc drahý nábytek? Většinou mě odkazují na leták Jysku, ale nejsem si úplně jistá tou kvalitou..

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé je třeba i to, jak moc se měnil nábytek a vzhledy bytů v historii. Dříve byly oblíbené velké a zarovnané skříně, dnes jsou trendy spíše menší obývací stěny s důrazem na chytré uložení materiálu a celkově všech předmětů. Zkrátka to vypadá, že nic nemáte, ale v bytě máte takových úložných prostor, že to ani nepoznáte. ;-)

    OdpovědětVymazat