Loading

6.2. Typologie židlí z hlediska konstrukce

Židle: židle nečalouněné (hladké), židle čalouněné
Židle s područkami (loketníky): nečalouněné, čalouněné
Židle ostatní

Dělení z hlediska materiálu a technologie
dřevěné židle: podle technologie výroby se dělí na vyrobené z dřeva řezaného, ohýbaného nebo lamelového. Židle „řezané“ jsou vyrobené běžnou stolařskou technologií z masivního dřeva, „ohýbané“ jsou vyráběny ohýbáním tepelně upravených (plastifikovaných) dílců především bukového dřeva, „lamelové“ jsou vyráběny z dílců vyrobených z na sebe vrstvených dýh tvrdých dřevin přičemž na rozdíl od překližky jsou vlákna jednotlivých dýh jedním směrem s minimální odchylkou od souběžného směru, při výrobě lisované do požadovaného tvaru. U řezaných židlí se doporučuje jako spoj čep, nebo kombinace čep – kolík a dotahovatelné spoje, povrchová úprava musí odpovídat požadavkům pro plochy (ČSN 910102).
kovové židle: převážnou část konstrukce je vyrobenou z kovových dílců, mohou být demontovatelné nebo pevné
plastové židle: vyrobené ze syntetických polymerů, určené především k užití v exteriérech
z kompozitních materiálů (maximální odhmotnění)
jiné, např. kožené (s kovovou kostrou)

Jídelní židle
Musí mít ergonomicky správné parametry vzhledem k uživateli. Má umožňovat sezení na celém sedadle s chodidly pevně na zemi a natočením pánevní kosti špičkami dolů. Tomu nesmí bránit opěradlo. Proto má mít dvojí zalomení. Ve spodní části vznikne prostor pro hýždě, střední část podepírá střední část zad. Pro příjemné usednutí je vhodnější opěradlo oddělené od sedadla. Mělo by sahat do výše lopatek a být v krajích mírně zatočeno.

Židle má úzký vztah k výšce jídelního stolu. Má být lehká, ale stabilní a umožňovat pohodlné odsouvání a přisouvání židle při usedání a vstávání. Pod sedadlem nesmí překážet nohám trnož nebo jiná část konstrukce. Opěradla nesmějí bránit přisunutí židle ke stolu, musejí být nižší, že spodní strana desky nebo lubu.

Z hygienických důvodů se doporučuje židle hladká, židle s výpletem, případně se snímatelným potahem, u čalouněných židlí by měl být měkčící materiál přetažen přes přední stranu sedadla a voleno dostatečně vysoké čalounění (lze ho skrýt do lubu).

Žádné komentáře:

Okomentovat