Loading

7.8. Požadavky na čalouněný nábytek

Výška sedáku: min. 40 cm. Je závislá na sklonu opěradla, musí se zohlednit věk uživatele a rozlišovat výška v nezatíženém a zatíženém stavu. Minimální výška v zatíženém stavu se doporučuje 250 – 300 mm v závislosti na typu křesla. Prokopová udává výšku sedáku 38-48 cm
Hloubka sedáku: min. 42 cm, Prokopová 55-60 cm
Šířka sedáku: min 47 cm (50 u pohovky)
Sklon sedáku:
• hovorové křeslo: 7 – 11°
• odpočivné křeslo s nízkým opěradlem:10 – 15°
• odpočivné křeslo s vysokým opěradlem: 15 – 25°
Výška opěradla: min. 45 cm
Sedák – bederka: tvarování od 10 cm, vyhnutí do 5 cm
Rozměry: rozhodující je šířka lehací plochy u rozkládacích pohovek. Každý výrobek vyhovuje jinému člověku s ohledem na velikost postavy.

Estetické působení
Čalounění je komplex krásy, funkčnosti a zpracování materiálu.
Vizuální působení je ovlivněno především dokončením povrchu. To může být čalouněné nebo kožené.
Pravá kůže je choulostivá na údržbu, ale má dlouhou životnost.
Snímatelné potahy v alternativní barevnosti (dezénu) umožňují měnit celkový vzhled čalouněného nábytku např. dle ročních období, Vánoce, Velikonoce atd..

Jsou - li do jednoho interiéru umístěny různé sedací čalouněné prvky (každý člen rodiny má svoje sezení, které vyhovuje jeho specifickým požadavkům), měly by mít nějaký sjednocující prvek, např. stejný potah nebo stejnou barvu potahu.
Čalouněný materiál oslovuje svým vzhledem i omakem. Důležitým prvkem je profesionální zpracování detailů na výkonných šicích strojích.

Hygiena a bezpečnost
Maximální hygiena je zaručena snímatelnými pracími potahy. Bezpečný čalouněný nábytek by neměl obsahovat žádné ostré prvky kostry, veškerý použitý materiál by měl vyhovovat protipožárním předpisům (předpokládá se větší riziko kouření). Samozhášivé materiály vyrábí v ČR Vitka Brněnec.

Vzhledové a užitné vlastnosti, čistitelnost, snadnost užívání a údržby jsou velmi důležité. Potah čalouněného nábytku má být na dotyk příjemný. Barevnost a užitné vlastnosti potahu musejí být takové, aby člověka nestresovaly např. obavou ze znečištění. Současné protišpinivé úpravy umožňují používání velmi světlých optimistických barev.

Rady před nákupem
Nejdříve si rovně stoupnout, zatáhnout břicho i zadek, takto dosednout, aby i při sezení zachovávala páteř svůj přirozený tvar. Zůstat minimálně 5 minut, posoudit, jak je sed pohodlný a jak lehce se vstává. Důležitá je hmotnost nábytku u pohovky s ohledem na stěhování či malování, křeslo by mělo být lehce manipulovatelné.
Moderní byt 7/04 Ing. Prokopová.

Žádné komentáře:

Okomentovat