Loading

1. BYDLENÍ

Bydlení je jedna ze základních potřeb člověka. Není to jen úkryt před nepohodou, ale řada emocionálních prožitků vytvářejících pocit domova.

V bydlení je obsažen vztah k širšímu hmotnému prostředí, ke společnosti, k rodině, k věcem, kterými se obklopujeme.
Vědomí domova znamená, že jsme si vytvořili místo bezpečí a pohody. Důležitost přívětivého domova vzrůstá s pracovním vytížením a každodenním stresem.

Domov je místem regenerace našich sil.
Nejvýznamnější složkou bytového prostředí je nábytek. Na rozdíl od technických a sanitárních předmětů, kde oceňujeme především dobrou funkci, je ve vztahu k nábytku obsažen i prvek citový.

Současný interiér musí být místem odpočinku, zábavy, práce, intimního života i společenské činnosti.

Počátky profesionálního přístupu k otázce bytové kultury sahají do dvacátých let minulého století a souvisejí s obdobím funkcionalistické architektury. Bydlení se začalo zkoumat jako soubor činností: funkcí.

SOUČASNÁ ÚROVEŇ BYDLENÍ

Všeobecně špatná úroveň bydlení je ovlivněna:
• omezenou nabídkou bytů
• nedostatečnými finančními možnosti začínajících rodin
(dnes už existují novomanželské půjčky)
špatnou nabídkou trhu s nábytkem( příliv nekvalitního nábytku ze zahraničí, např. z Polska, Německa, na druhé straně drahý designový nábytek např. z Itálie, úplně špatně položená filosofie IKEA, ze které se stává luxusní zboží díky kurzu české koruny)
nedostatečnou osvětou (zásady správného bydlení by měly být zakotveny v osnovách základních škol), přemíra časopisů, které jsou určeny především vyšším společenským vrstvám, protože žijí z reklamy (např. Moderní byt), televizní pořady pochybné kvality, (např. Rady ptáka Loskutáka, Bydlení je hra) atd.
ve společnosti chybí silný nábytkářský subjekt, pro který by bylo výhodné zásobovat kvalitním zbožím tuzemský trh (aliance Jitona/Tusculum převážně exportuje a vyrábí nábytek dle dokumentace zahraničního zákazníka)

Zdánlivým východiskem ze situace je časté kopírování modelů bydlení – sousedé, rodina, kamarádi, to svědčí o bezradnosti, případně nechuti. Mladá generace má jiný žebříček hodnot: naši prarodiče dostávali od rodičů ke svatbě např. ložnicový komplet, ve kterém žili celý život, mladá generace dnes investuje do elektroniky, cestování, adrenalínových sportů, automobilů.

Definice bydlení

BYDLENÍ JE DYNAMICKÝ PROCES, KTERÝ SE ODEHRÁVÁ V OMEZENÉM PROSTORU BYTU

Vytvořit funkční a estetické zařízení bytu je průběžný a náročný proces vyžadující teoretické znalosti. Nejdražší bytové zařízení nemusí být nejvhodnější.

Analogie:
Vaření: jídlo z drahých surovin nemusí být dobré
Oblékání: drahé oděvy nemusejí být vkusné

Žádné komentáře:

Okomentovat