Loading

10.3. Sedací dětský nábytek

Dětské židle a křesla jsou známa už od starověku a houpací křesílka vyráběla už firma Bratři Tonetové. Přesto je sezení dětí obecně podceňováno a kvalitní čalouněnou židli, zejména pracovní, najdeme v bytech jen ojediněle. Jsou to výrobky drahé ale velmi potřebné, a tak je nakupují jen osvícení rodiče. Lékaři však upozorňují, že mnoho chorob páteře má svůj původ v dětství. Ta se sice zakládá v nitroděložním období, ale vyvíjí se až do věku 10 let.

Již od předškolního věku potřebuje dítě židli s funkcí jídelní a pracovní.

Vysoká jídelní židle je důležitým prvkem začleňování dítěte do rodiny při stolování (zrovnoprávnění). Některé typy těchto židlí se uchycují rovnou ke stolové desce, jsou tedy často nestabilní a proto se nedoporučuje nechávat děti v takovém nábytku bez dozoru rodičů.

Pracovní židle umožňuje rozvoj tvůrčích a realizačních možností.

Výška sedacího nábytku závisí na výšce dítěte, vhodná je čalouněná pracovní dětská židle rostoucí s dítětem od 3 do 16 let s měnitelnou výškou sedáku a opěradla, ale i hloubkou sedáku a u dokonalejších židlí i regulací tuhosti sedáku. Studentská židle by měla mít opěrku hlavy, zad i předloktí.

Židle s kolečky není vhodná pro menší školáky. Při pořizování této židle pro větší děti nesmíme podcenit jejich hmotnost. Maximální povolená zátěž židle by měla být na výrobku vyznačena. (většinou 50 kg)

Důležitá je vzdálenost mezi sedákem a horní plochou pracovní desky.

Stolový nábytek
Rozměry stolového nábytku závisejí na výšce dítěte. Polohovatelná deska je vhodnější pro studium a psaní. Ergonomicky zakřivená deska pracovního stolu umožňuje lepší oporu rukou při práci s klávesnicí počítače. Polohovatelná deska musí mít na spodní straně lištu proti padání předmětů při naklápění, měla by být opatřena bezpečným háčkem pro zavěšení školní brašny. Musí být snadno udržovatelná a antireflexní. Školní potřeby se ukládají do zásuvkového bloku.

Rozměry:
Šířka desky min. 120 cm
Výška stolu: nejlépe měnitelná od 52 do 75 cm
Hloubka stolu: 60 až 80 cm

Doporučená výška stolu a sedáku židle vzhledem k výšce dítěte:

113 – 127 stůl 52 cm sedák 30 cm
128 – 142 58 34
143 – 157 64 38
158 – 172 70 42
173 76 46
Zdroj: Moderní byt 9/04

Úložný nábytek
Základním kriteriem je dostupnost dítěte. Návyky na ukládání a péče o vlastní věci jsou základním výchovným požadavkem.

Úložný prostor by neměl vyžadovat zásah dospělé osoby. Police na hračky a jiné dekorativní předměty musejí být v dostupné výšce a v úrovni horizontu dětských očí. Z hygienických důvodů musí být vyloučeno ukládání obuvi a špinavého prádla. Ukládací plocha je na úkor plochy určené pro dětské aktivity, proto by měla být minimální.

Běžně se používají různé stavebnicové systémy, ideální je zakoupit takový systém, jehož jednotlivé elementy lze v průběhu růstu dětí dokupovat podle potřeby.

Nábytek drobný a doplňující
Kreslicí tabule, ribstol, prolézačka, lehké a volné matrace či polštáře, textilní kapsáře, vlastní nástěnka, ve vyšším věku předměty hobby, např. akvarijní rybičky, modely letadel, atd.

Banánovník či jiné na první pohled bláznivé věci musejí být z výchovných důvodů respektovány.

Normy: nátěrové hmoty ČSN EN 71/3, ČSN 910100 – nábytek, bezpečnostní požadavky, ČSN ISO 7175 – 2
Veškeré nátěrové hmoty musejí vyhovovat zdravotním požadavkům, u dětského nábytku je zvláštní riziko otravy v důsledku olizování a okusování veškerých dostupných předmětů (hraček, nábytku atd.)

2 komentáře:

  1. Děkuji moc za suprový článek. Určitě se nechám inspirovat a konečně vím něco málo o této "problematice". Dlouhou dobu pro mě byl nábytek taková španělská vesnice, ale díky Vám o tom vím zase něco víc :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak je jasné, že dětem nebudete kupovat rohové sedací soupravy, ale něco menšího. Na druhou si ale říkám, že je fajn, když děcka něco v pokojíčku mají a není tam jen pracovní židle na úkoly a pak postel. Na židli sedíte pořád jako ve škole a v posteli se přeci neleží. Tím akorát podpoříte špatné návyky.

    OdpovědětVymazat