Loading

11. VAŘENÍ

Příprava stravy provází člověka po celou dobu jeho vývoje. K převratným momentům patří vynález ohně (pečení), později vynález černé kuchyně a oddělení dýmového provozu od prostoru obývaného.

Revoluční změnou byl vynález vaření, které Holanďané přenesli ze svých kuchyní na lodi do domácností, kde dosud převládalo pečení na rožni.

Kachlová kamna se železným plátem se u nás po napoleonských válkách proměňují na železný sporák.

Další pokrok nastal koncem 19. století rozvodem vody a na počátku 20. století rozvodem plynu a elektřiny.

Příprava stravy prodělala překotný vývoj od opečeného masa po mikrovlnnou troubu, ale zřejmě ještě dlouho zůstane jednou z nejnáročnějších domácích činností. Pro mnohé je i hobby, tvůrčí činnost, na druhé straně při každodenním shonu pro většinu činností nutnou, vyžadující maximální zjednodušení.

Zatímco některé nábytkové předměty se za tisíciletí prakticky nezměnily, platí o kuchyních pravý opak. Mnozí z nás si ještě pamatujeme kuchyňské příborníky a mycí dřezy našich babiček.

První snahu o racionální provoz projevil již v roce 1869 Američan Pullmann, když podal první patent na kuchyni v jídelním voze. Podobná řešení požadovala doprava lodní, později letecká.

Ze současnosti je známá filozofie firmy Mac Donald či strava kosmonautů. Potřeby člověka však stále vyžadují klasický postup a budou klást stále vyšší požadavky na technický komfort, na straně druhé budou vyžadovat určitou kreativitu kuchařského umění, která zůstane stále atavistickou součástí procesu vaření.

Opravdovou revoluci způsobil v kuchyni sektorový nábytek. Progresivní zařízení, kde bylo vše po ruce a elektrické spotřebiče byly neodmyslitelnou součástí každodenní práce, vzniklo v Americe. Americká kuchyně se stala vzorem i pro evropské designéry. Ti dlouho analýzovali jednotlivé kuchyňské úkony, proměřili parametry používaného nádobí a stanovili řadu norem, např. výšku pracovní desky, hloubku horních a dolních skříněk, rozměry skříněk pro kuchyňské spotřebiče atd.

Aby byl kuchyňský nábytek skutečně funkční, musejí jednotliví výrobci tyto normy respektovat a spotřebitelé se při nákupu nábytku mohou více času věnovat jeho ostatním vlastnostem, jako je kvalita provedení a vnější vzhled.

Příprava stravy byla původně spjata s obytným prostorem, pak se vlivem provozních podmínek od bydlení oddělila. V současnosti jsou nedostatky provozu odstraňovány technickým komfortem a příprava jídla je opět začleňována do procesu bydlení.

Podle prognóz se má stát právě kuchyň řídícím a komunikačním centrem domácnosti.

Příprava stravy se dnes stává společnou (společenskou) činností a místem tvůrčí, příjemné pohody. Během přípravy stravy můžeme nepřerušeně komunikovat s hosty i členy rodiny. Kuchyň je zrovnoprávněna a začleněna do prostoru bydlení, kde se soustřeďuje život rodiny. Vrací se do ní otevřený oheň, rozvoj polotovarů umožňuje čistou a příjemnou práci.

Dle výzkumů slouží kuchyň k ukládání i šicích a úklidových prostředků, stolní prádlo a utěrky zde naopak ukládány nejsou, není spokojenost s jídelním koutem v sousedství přípravy jídla, chybí dostatek úložného prostoru na nádobí a žehlení, malá pracovní plocha, problém ukládání zeleniny, velká vzdálenost varného a mycího centra, špatné větrání, chybí dvoudřez a obkladačky stěn.

1 komentář:

  1. Věci, nábytek ale i keramické obklady, které se týkají vaření a kuchyně by měly splňovat především to hlediska praktičnosti. Přijde mi, že spousta lidí řeší design a to, jak to vypadá. Ale funkčnost se už řeší jen minimálně. Myšleno třeba mytí obkladů nebo kuchyňské linky. :) Nebo třeba to, co udělá podlaha, když vám na ní spadne nůž.

    OdpovědětVymazat