Loading

11.1. Kuchyňské pracoviště

Změna stravovacích zvyklostí, poznatky o hygieně a novinky technického vybavení a přístrojů mění design kuchyní včetně nutnosti dokonale ergonomicky vyřešit pracovní prostor pro praváka i leváka.

Kuchyňské pracoviště musí být funkční, bezpečné a ergonomicky dokonalé. Může mít podobu od kuchyně čistě pracovní až po obytnou kuchyň.

Přípravu jídla je nutné spojit se stolováním tak, aby odpadlo pracné přenášení pokrmů a nádobí.

Základ kuchyňského pracoviště tvoří
• Mycí centrum
• Přípravné centrum
• Varné centrum
Unifikace jejich výšek není dobrá.

Práce ve stoje: příprava jídla: 90 cm, varná plocha 85 cm, mycí centrum 95 cm.

Normalizovaná výška plátu ČSN 910240 je 86, (norma už neplatí).
Výška 86 cm nevyhovuje ani podprůměrně vzrostlé ženě, pokud není myčka nádobí. Norma platí 40 let, od té doby se populace zvětšila o 8 – 10 cm.
Výška 90 cm vyhovuje ženám výšky 160 cm, ale doma často vaří i muži.

ČSN EU 116 stanoví 4 výšky pracovní desky: 80, 85, 90 a 90 cm s odchylkou + 5 cm směrem nahoru.

Norma dále předepisuje výšku varné plochy o 3 cm nižší, než je plocha pracovní.

Doporučuje se – 5 cm pro varnou plochu a + 5 cm pro mycí centrum. Při mytí se manipuluje na dně mycí nádoby zatímco při vaření je nutné vzít v úvahu výšku varných nádob.

Pro vysoké muže je nezbytná jiná výška pracovní plochy než pro menší ženy. Po chvíli předklonu může dojít k bolesti zad. Odlehčení páteře přispívá umístění nábytku na nožičkách, aby bylo možné zasunout pod něj nohy. Sofistikovanější systémy mívají v soklu umístěn výsuvný schůdek, který při déletrvající práci ve stoje páteř odlehčuje.

V NSR existují kuchyně s přestavitelnými výškami plátů, pan Barvinský vyřešil patentem chráněnou českomoravskou kuchyňskou linku, plynule výškově přestavitelné polohování plátů podle okamžitých individuálních potřeb uživatelů kuchyně pomocí mechanických převodů a malého elektromotoru, který je umístěn na pracovní desce. Kromě výškového nastavení umožňuje i zvětšování pracovní desky výsuvným zařízením.

Dle průzkumů tvoří 1/3 pohyb mezi pracovním a varným centrem, 1/3 podávání či přinášení pracovních pomůcek, 1/3 vaření.

• Varná jednotka musí být vedle pracovní desky a na druhé straně musejí být pomůcky.
• Nejčastěji používané věci musejí být dosažitelné bez ohýbání či natahování.
• Mycí pomůcky ukládáme poblíž mycího centra.
• Zásoby potravin jsou uloženy ve spíži, chladničce či mrazničce, v kuchyni pouze příruční zásoby a koření.
• Součástí nábytku má být i drátěný program na ukládání a odkládání.

Podle frekvence užívání vznikla hloubková diferenciace skříněk:
• bezprostřední užívání: hl.17 cm
• časté užívání 35 cm
• měně časté užívání 60 cm.

Typologie kuchyňských skříněk
Spodní skříňky:
Skříňka s dvířky
Skříňka se zásuvkami
Skříňka s velkovýsuvy
Skříňka rohová
Skříňka pro vestavěný sporák, myčku nádobí, chladničku s mrazničkou
Skříňka pro dřez
Spižní skříň

Horní skříňky:
Skříňka s dvířky (skleněnými, plnými)
Skříňka otevřená (nika)
Skříňka rohová
Skříňka s roletou

Pracovní desky
Barový pult

Skříňka pro odsavač par
Vinotéka

Kuchyňské sestavy
Podle dispozice prostoru a velikosti rodiny existují nejrůznější varianty skladby kuchyňských sestav. Nejběžnější jsou sestavy tvaru L nebo U, přímé sestavy jsou vhodné jedině u minikuchyní např. ve svobodárnách. Trendem poslední doby je centrální sestava, to znamená mycí a varné centrum uprostřed, pracovní plocha a úložný blok kolem centra.
(Hospodyňka obíhá sestavu)

60% kupujících časem zjistí, že nemají dostatek úložného prostoru.
Firma BLUM optimalizuje provoz dělením do 5 zón: zásoby potravin, ukládání kuchyňských pomůcek, mytí, příprava a vaření/pečení, tím zajistí krátké vzdálenosti a úsporu času a sil. Zohledňuje praváka a leváka. Kuchyně klade důraz na ergonomii a pracuje s velkovýsuvy s vnitřním členěním. Velkovýsuvy poskytují přehled a snadný přístup.

Zásoby: skladování potravin i chlazených
Ukládání: uložení opakovaně používaných předmětů
Mytí: dřez, myčka, nádoby na odpadky, mycí pomůcky a prostředky
Příprava: hlavní kuchyňské pracoviště, zde probíhá většina prací, v bezprostředním dosahu jsou pracovní příbory, koření, drobné spotřebiče
Vaření/pečení: varné desky, pečicí trouby, hrnce, pánve, plechy, pomůcky pro vaření a pečení

• lišta za pracovní deskou zamezuje vnikání vlhkosti, nečistoty a pádu předmětů za skříňky, ideální je opět použití umělého kamene
• třídění odpadu

2 komentáře:

  1. Ahoj, já bych se s Vámi moc ráda podělila o svou oblíbenou webovou stránku, kde jsem si koupila spoustu krásných doplňků do kuchyně. Například prkénka, ekologické utěrky, cestovní příbor a tak podobně. Všem opravdu vřele doporučuji. Máme totiž novou kuchyň, tak teď furt nakupuji nějaké doplňky a vymoženosti, které najdu různě na internetu.

    OdpovědětVymazat
  2. Suprově rozepsané, díky za článek. Právě o co nejefektivnější zařízení kuchyně se teď dost zajímám. Chystám se totiž otevřít si takové malé bistro a budu tam potřebovat udělat kompletně novou kuchyni. Problém je, že prostoru tam není mnoho, takže to bude chtít všechno to gastro zařízení nějak chytře rozmístit, aby se tam dalo efektivně vařit.

    OdpovědětVymazat