Loading

11.3. Estetické působení

Z hlediska psychologického a fyziologického existují barvy, které podporují aktivity člověka. Červené a příbuzné barvy podporují chuť k jídlu, teplé vytvářejí pocit družnosti, veselí, důvěrnosti. Teplé barvy mohou být akcentovány plochou navozující pocit chladu a čistoty (bílá).

Vizuální vjem kuchyně ovlivňuje zejména barevnost a provedení předních ploch a pracovních desek, a proto některé firmy, jako např. IKEA nabízejí jednotlivé komponenty zvlášť. Existuje celá škála barev a materiálů, počet variant sestav se zvětšuje možností volby úchytek, vodovodních armatur a ostatních detailů.

Barevné řešení ovlivňující celkový vzhled kuchyně podléhá trendům.
V současné době lze určit zhruba 3 směry barevného řešení kuchyní:
• dokončení bílým nástřikem nebo folií, přičemž tvar nábytku může být moderní nebo rustikální
• dokončení v barevnosti a dezénu dřeva ( masivu, dýha či dřevěná folie), použití moderních i rustikálních tvarů
• dokončení barevným nástřikem. Ten opět podléhá trendům. V poslední době je velmi oblíbená kombinace ploch ve světlé dřevině s nástřikem pastelové barvy.
Bílá barva je velmi choulostivá, jakákoliv nečistota je okamžitě viditelná, bývá proto ihned odstraněna, a tak je bílé provedení kuchyňských dvířek paradoxně nejhygieničtější.
Velkou plochu a tím i mimořádné optické působení představuje pracovní deska. Je často dokončena folií, ale může být i masivního dřeva, keramiky či umělého kamene.

Trendem je rozbíjení sestav do menších funkčních celků a umísťování předmětů do dostupné výšky nebo dokonce návrat ke kuchyňským solitérům.

Hitem současnosti jsou kuchyňské sestavy z nerezu, oblíbené je ostrovní uspořádání. Kuchyně se stává centrem života rodiny. Lidé se navzájem zvou k sobě domů, společně vaří a uvařené jídlo konzumují.

1 komentář:

  1. Tak určitě estetické působení řeší lidi hned vedle toho praktické. A to i v kuchyni. Mi se třeba v podlahovém řešení nejvíce osvědčila firma Kronospan, která dělá kvalitní a pevné podlahy i do kuchyně, které zároveň ale velmi dobře vypadají a není to "jen lino", na kterém prostě za pár let poznáte, že to je jen imitace. Takže doporučuji. :)

    OdpovědětVymazat