Loading

12. HYGIENA

12.1. Hygiena domácnosti

2/3 lidské populace trpí alergiemi.
Hlavním zdrojem alergenů je domácí prach, který umožňuje rozvoj bakterií, plísní, roztočů a i u lidí alergiemi netrpících vyvolává dráždění řasinkového epitelu horních cest dýchacích.
Dalším zdrojem pro rozvoj mikroorganismů je nečistý a mastný povrch předmětů, který kromě přímého fyziologického účinku působí i na psychiku člověka nelibými pocity.
Důležitou součástí kultury bydlení je zejména čistota sanitární části bytu. Čistota WC je pro náš image důležitější než krásný obývák.
Důležitá je rovněž péče o obuv a oděvy. Praní a žehlení prádla likviduje nečistoty a pot. Žehlení likviduje mikroorganismy a roztoče.

Vysavače, automatické pračky, chemické čisticí prostředky, třídiče odpadů a smetáky vyžadují úložný prostor s lehkou dostupností.
Optimální je dostatečně dimenzovaný a přehledný samostatný prostor ve vazbě na kuchyni nebo velký úložný prostor. Říká se mu také úklidová skříň nebo úklidová komora. Tato potřeba bude stoupat se stále sílícím tlakem na třídění odpadu.
Zásadní podmínkou je jeho dobrá čistitelnost.

Dle průzkumů je největším problémem současnosti nedostatek místa na sušení prádla, žehlení a opravování. Prádlo se často suší na balkónech, v koupelně, na konzolách před okny, na radiátorech obytných místností. Žehlí se nejčastěji na stole v kuchyni. Prádlo se opravuje v kuchyňském jídelním koutě i obývacím pokoji. Nespokojenost tkví v nedostatku místa a nutností vše sklízet a přenášet na jiná nestabilní místa. Dále jsou problémy s klepáním koberců, uložením vysavače, čisticích potřeb na boty a místem omývání a čištění. Automatická pračka je součástí koupelny nebo kuchyně, šicí stroj se ukládá do těžko přístupných koutů.

Požadavky na nábytek
Odolný a dobře čistitelný hladký povrch bez dezénu odpovídajících rozměrů pro přehledné ukládání.
Dokonalejší kuchyňské systémy obsahují úklidové elementy vybavené vhodným příslušenstvím pro ukládání čisticí mechanizace (vysavače, smetáků, kbelíků), třídění odpadu, existují žehlicí skládací prkna, která se zasouvají do úložné skříňky. Samostatná hospodářská místnost pro pračku se sušičkou a úložným prostorem pro špinavé a vyprané prádlo je výhodnější.
Chemické prostředky a ostatní nebezpečné předměty je třeba zajistit před dětmi.

Žádné komentáře:

Okomentovat