Loading

1.2. Vnitřní faktory v procesu bydlení

Patří k nim především typ bytu


Byt v samostatně stojícím rodinném domku, či řadové zástavbě - dnes rostou celá satelitní městečka domků s nejbizardnějšími půdorysy s malými plastovými okénky nejbizardnějších tvarů, balustrádami schodišť, v garážích těchto rodinných domků často bývají umístěny sklady zde sídlících firem, tzv. garážové firmy, což je popření základní funkce rodinného domku, ten má sloužit k bydlení a nikoliv k podnikání.

Stavební úřady jsou k těmto aktivitám lhostejné. Každý si může „dopřát“ individuální image domku: vlastní barvu balustrády, plotu, předzahrádky na rozdíl od některých evropských zemí, kde se dokonce předepisuje dřevina živého plotu, aby příslušná ulice vypadala esteticky.

V Paříži platil několik set let zákon, podle něhož římsy domů nesměly překročit určitou výšku, proto se využívalo podkroví a vznikaly tzv. mansardové střechy. Vše, co bylo veřejné, podléhalo pravidlům, ve svém bytě si mohl každý dělat co chce.

Byt v cihelném bytovém domě konce 19. století – byty v těchto domech jsou velké, velká světlá výška místností umožňuje vestavbu galerie

Byt v domech 30. let období funkcionalismu - funkčně dobře řešené, je jich spousta i v Brně

Byt v panelovém domě v sídlišti – má malé místnosti, pevné dispoziční řešení, nosné stěny nelze vybourat. Veškeré úpravy, např. bytového jádra podléhají stavebnímu řízení. Každý kraj měl dříve svůj konstrukční systém, např. v Brně se stavělo systémem T-06-B v Králově Poli, Žabovřeskách, nechvalně známý typ bytu s průchozím bytovým jádrem, v Líšni systém B-70.

Životnost panelových bytů je omezená, kritickým místem je zavěšení balkonů, které podléhá korozi. Dnes dochází k masivním rekonstrukcím domů (např. sídliště Líšeň), kdy se v bytech odstraňují původní bytová jádra, upravují se povrchy schodišť a chodeb, vstupy a fasády. Dispoziční řešení bytu však díky nosným stěnám nelze měnit.

S revitalizací souvisejí střešní nástavby. Jsou ekonomické, protože využívají všech instalací v domě, přinášejí nové kvality ve vyšších patrech, nejsou vhodné pro starší lidi, pokud není vybudován výtah.

Byt v rodinném domku / vile – poskytuje kvalitní bydlení a intimitu, problémem jsou zpravidla vyšší pořizovací náklady než u bytu

Mezonetový byt – je to byt na dvou úrovních, spojuje vlastnosti bytu a intimitu rodinného domku

Terasový byt - využívá strmého terénu, na střeše spodního bytu je umístěna terasa bytu horního. Spojuje kvality bytu a intimitu rodinného domku. V Brně ja např. v Majdalenkách.

Půdní byt – buduje se v půdních prostorách starých domů a na střechách paneláků, dnes je velmi žádoucí, využívá stávající prostor půd, přináší novou kvalitu bydlení, zejména v centrech měst.

Loftový byt – využívá opuštěné tovární haly a skladiště s velkou světlou výškou a velkou prosklenou okenní plochou.

Bytová dispozice

Členění ploch bytu (velikost jednotlivých místností a jejich proporce) a jejich vzájemný vztah vytváří bytovou dispozici. Velikost bytu a správná dispozice vzhledem k počtu uživatelů určují kvalitu bydlení.

Orientace ke světovým stranám

Orientace je důležitá kvůli pocitu pohody a provozním nákladům souvisejícím s topením, případně klimatizací.
Jih, východ a západ jsou dobře osluněny, sever má větší tepelné ztráty. Na sever orientujeme koupelny, spíže, obytné místnosti na strany osluněné. Např. optimální je orientace ložnice na východ a obývacího pokoje na západ. Není většinou možné, aby byl celý byt dobře osluněn.

Výšková orientace bytu

Byt v přízemí je zajímavý, pokud umožňuje spojení se zahradou. Je pohodlnější pro staré osoby, není však optimální z důvodu bezpečnosti a bývá prašnější. Podkroví je oblíbené z důvodu napojení na terasu a čistějšího vzduchu, je však obtížněji obsluhovatelné (nošení nákupů a vynášení odpadu, venčení psa, chození k lékaři).

1 komentář:

  1. Podle mě jeden z velkých faktorů, na který se zapomíná v domácnosti a rodinných domech je nouzové osvětlení třeba pro případ toho, že vám vypnou elektřinu. Takže byste měli mít aspoň částečnou nouzovku na chodby nebo třeba do kuchyně, která fungují na baterie a zapnou se v případě vypnutí elektřiny. ;-)

    OdpovědětVymazat