Loading

3.11. Rady před nákupem

Jednotný recept na správnou postel neexistuje. Ta musí být individuálně přizpůsobena každému uživateli. Záleží na jeho zdravotním stavu a zvyklostech spaní. Délka lůžka musí být minimálně o 30 cm delší, než délka postavy. Je zapotřebí získat informace o skladbě matrace a typu roštu. Všechny typy matrací a roštů totiž nelze kombinovat. Tuhost lehací plochy musí odpovídat naší hmotnosti.
Doporučovány jsou zejména systémy umožňující změnu nastavení tuhosti.

Relativně nejpřesnější je měření potřebné tuhosti lůžka pomocí tzv. měřicí deky. Ta vyhodnotí, zda je pro naši tělesnou schránku vhodná právě testovaná kombinace roštu a matrace. Deka se skládá z polštářků naplněných vzduchem. Ty se pod tlakem postavy deformují, tato změna je snímána senzory a elektronicky vyhodnocována. Deka je rozdělena do 117 čtverečků, ve kterých je umístěno celkem 2850 vyhodnocovacích bodů. Na monitoru se špatně roznášený tlak zobrazuje jako červená plocha. Monitor zobrazí polohu na zádech, na boku i 3D. Žádoucí je, aby tato plocha byla minimální.

Z praktických důvodů jsou výhodnější místo dvojlůžka dvě samostatné postele. Lze je umístit odděleně např. z důvodu chrápání partnera nebo jeho nemoci. Nejméně vhodným typem dvojlůžka je tzv. letiště. Lamelový rošt s matrací lze zabudovat i do starého lůžka. Doporučuje se věnovat pozornost i lůžkovinám. Klasický polštář do poloviny zad není vhodný.

1 komentář:

  1. Trochu mi přijde, že se tady zapomnělo na jednu poměrně zásadní věc a to je podlahová krytina. Ono totiž to, jak opravit plovoucí podlahu, není zase taková sranda. A výběrem špatného lůžka, respektive špatné postele, respektive nábytku vůbec, to prostě poškodit můžete a pravděpodobně poškodíte. :) Takže asi tak.

    OdpovědětVymazat