Loading

3.12. Aktivní odpočinek na lůžku

Někteří psychologové říkají, že se má na lůžku pouze spát a souložit. Další činnost např. konzumace jídla či čtení prý podporuje nespavost. Na lůžko máme ulehnout unaveni a spánek se dostaví velmi rychle. Jejich oponenti zase tvrdí, že se má lůžko používat celodenně i ke čtení, sledování televize, jídlu atd.

V malých bytech je luxus nevyužívat lůžko skutečně všestranně. Proto by měla být součástí lůžka vhodně umístěná a dimenzovaná odkládací a úložná plocha. Nejčastěji se používají různé typy nočních stolků. Jejich umístění vedle hlavy a často nepřiměřená výška vedou k nepřirozeným pohybům při každé manipulaci. Stolek by měl stát blízko kyčlí a jeho horní deska by měla být max. 10 cm nad lehací plochou lůžka. Z toho důvodu je velmi vhodný stolek na kolečkách, např. takový, jaký lze během dne zasunout do skříňkové sestavy u lůžka. Stejně důležité je správné osvětlení lůžka, nejlépe bodovým svítidlem.

Sexuální život
Centrem bydlení je lůžko a sexuální aktivita je zcela přirozená. Má velký vliv na psychickou rovnováhu a významně se podílí na sebevědomí, pracovním výkonu a společenské seberealizaci každého jedince.

Problematika sexuálního života se mění s narůstajícím věkem, každopádně je její nezbytnou součástí skutečně kvalitní lůžko. Má mít pevnou konstrukci, nevydávat nežádoucí zvuky a být oproštěno od veškerých nebezpečných ozdob, tvarovaných čel či ostrých hran. Velmi důležitá je i jeho hygiena, např. použití další snadno čistitelné vrstvy pod prostěradlem.

Stejně důležitá je možnost spolehlivého uzavření prostoru ložnice, jeho dobrá zvuková izolace, ale současně i dobré větrání a tlumené, regulovatelné osvětlení ovládané z lůžka stejně jako elektronické přístroje. Optimální je přímá návaznost na koupelnu. Zcela nevhodné jsou z tohoto pohledu harmonikové shrnovací dveře. Starší manželé preferují vybudování dvou samostatných ložnic, obě lze používat např. i jako pracovny.

Žádné komentáře:

Okomentovat