Loading

3.3. Optimální konstrukce lehací plochy

Postel=rám+matrace+rošt
V současné době ubývá tvrdé práce, která zpevňuje svalový korzet páteře, vzniká stres, který může páteř i zablokovat. Internet a počítač působí v tomto ohledu negativně. 90% populace stůně minimálně 1x v životě s páteří.

Zdravé lůžko musí mít pevný rám na nožičkách bez úložného prostoru pod ním kvůli větrání. Dále se skládá z dobrého roštu se schopností regulace dle hmotnosti spáče a z matrace.

Postel nesmí člověka nutit do nepřirozených poloh, nesmí zhoršovat krevní oběh a musí umožnit regeneraci meziobratlových plotének. Špatným ležením může dojít k opotřebení vazivového prstence ploténky a jádro ploténky vyhřezne. Nemůže být dobře vyživováno. Dochází ke stlačování nervových struktur, které vnímáme jako bolest.

Tepelný komfort a hygienické požadavkyLehací plocha musí být vyřešena tak, aby umožňovala tělesnou termoregulaci, aniž by docházelo k pocení nebo k pocitu chladu. Musí vykazovat dobrou tepelnou izolaci, ale současně odebírat vlhkost a odevzdávat teplo do vnějšího okolí. Nemá – li tuto vlastnost, stoupá každou hodinu teplota v prostoru spaní o 1°C.

Člověk při spánku vyprodukuje v závislosti na klimatu cca 38 – 60 g vlhkosti za hodinu. Z toho odchází 1/3 dýchacími orgány do okolí a 200 – 300 g/noc se vylučuje v podobě potu. Veškerý pot se nestačí odpařit a částečně zůstává v lůžku. Zde vytváří podmínky pro rozvoj bakterií, plísní a roztočů.

Je třeba zajistit prodyšnost matrace, odvod vlhkosti, přebytečného tepla a přísun čistého, suchého vzduchu. Důležitá je i hygiena lůžkovin. V nich se shromažďuje největší množství bakteriologických zárodků a roztočů. (Roztoči hynou při teplotě 60°C)

RoztočiRoztoči jsou pouhým oken neviditelní členovci a velice přizpůsobiví. Mají rádi teplotu nad 25°C, vlhkost nad 50% a tmu.
Živí se zbytky lidského organismu: odumřelé kožní buňky, úlomky vlasů a nehtů.
Produkují agresivní alergeny, vadí nám tedy jejich výkaly.
60-80% dětí reaguje na roztočové alergeny.
Obrana: větrání lůžka, roztoči nemají rádi slunce (péřové deky ale slunce rovněž nesnáší: vysušuje tuk v peří).
Přikrývky a polštáře je třeba prát, nejlépe na 70°C, při 60°C roztoči hynou.
Důležité je pravidelné odstraňování prachu, přitom používat metody, při kterých se nepráší (vytírání podlahy vlhkým hadrem), používání vysavačů s kvalitním filtrem, aby se roztoči nedostali z vysavače zpět do prostoru, ideální je centrální vysávání.
Nezbytné je i čištění čalouněného nábytku a pravidelné větrání nejlépe za suchých slunečných dnů, i zimě i za mrazu.

Zdravotní nezávadnost použitých materiálůČást populace je postižena alergiemi na syntetické materiály.

Prostorový komfort lůžkaNoční pohyby spící osoby odstraňují napětí. Lehací plocha musí mít proto takovou velikost, aby vyhovovala tělesné výšce a šířce ramen a umožňovala změnu polohy. Obecně se doporučuje velikost lůžka 1000 x 2000 mm. Volnost pohybu souvisí s kvalitním podepřením. Velmi měkká lehací plocha působí proti pohybu.

Každý člověk potřebuje díky své individuální páteři individuální lehací plochu, odpovídající okamžitému stavu jeho páteře (hmotnosti a rozdělení hmotnosti v postavě).
Hmotnost se v průběhu života mění. Proto by lehací plocha každého člověka měla být proměnná v souladu se změnu polohy těla nejen aktuálně, ale i v čase.

Lůžko dále musí být dostatečně vysoké, dobře přístupné, mít dostatečný přísun vzduchu (min. do 10m3) a jeho dobrou cirkulaci. Optimální z tohoto hlediska je umístění lůžka uprostřed místnosti, nejméně vhodné je umístění pod stropem. Trendem je zvyšování lehací plochy a její zvětšování (o 21- 34 cm dle délky chodidla).

Psychický komfortPocit klidu a bezpečí hraje důležitou roli v procesu usínání. Na tom se podílí tvar lůžka, jeho materiál, barva, ale i světlo. Příznivé je umístění lůžka v podkroví. Zešikmení krovu navozuje pocit intimity. Stejnou roli hraje i čelo postele (zabraňuje padání lůžkovin), či textilní baldachýn. Design nesmí být prioritní před funkcí!

Orientace lůžka v interiéru
Nejvhodnější je orientace ložnice na východ, ranní slunce působí jako stimulátor. Západní místnosti jsou přehřáté. Orientace lůžka se doporučuje sever - jih: hlava by měla směřovat na jih, nohy na sever. Tuto orientaci uznává i čínská medicína (energie čchi polarizovaná do poloh Jangu a Jinu). Podle názoru psychotroniků mohou patogenní zóny při dlouhodobém působení ovlivnit citlivé jedince. Rostliny prý zase narušují energetické pole člověka.

Lůžko není vhodné umísťovat níže než 30 cm nad podlahu, štěrbinami oken a dveří vniká studený vzduch, nevhodné je i situování lůžka v bezprostřední blízkosti otopných těles. Roli hraje i vlhkost vzduchu a množství škodlivých látek v ovzduší. Podmínkou zdravého spánku je rovněž dobrá zvuková izolace, ložnice také nemá být průchozí. Nejvhodnější je umístění lůžka u zdi, nebo v rohu místnosti.

Doporučuje se teplota 17°C,
minimální množství vzduchu je 10m3, u dvou lůžek 12m3.
nejmenší přípustná šířka místnosti je 2m, v případě dvojlůžka 265cm

Potřeba spánku dospělého je 7- 8 hodin, nad 50 let 5 - 6 hodin, děti do 10 let spí 9 -10 hodin.

Ukládání lůžkovin
Nevětrané uložení lůžkovin zvyšuje jejich vlhkost a podporuje rozvoj roztočů. Klasické umístění na lůžku umožňující během dne jejich pozvolné vysychání je nejvhodnější. Zcela nevhodné jsou peřináče a nevětrané úložné prostory pod lůžkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat