Loading

3.4. Skladba lůžka

Kolem roku 1900 vznikly pružné drátěnky do postelí. Ty bylo možné dokonale umývat, což přineslo pokrok v hygieně spánku. Drátěnky se však brzy proležely. Na nich byly matrace z žíní. Později se tato skladba nahradila v naší zemi Molitanem ®. (To je obchodní název měkkých polyuretanových pěn vyráběných v Gumotexu Břeclav, který nesprávně zevšeobecněl stejně jako rifle místo texasky a nadále se nesprávně používá.) Tato pěnová matrace se kladla na pevnou desku.
Pěna na desce však neodvádí tělesnou vlhkost a podporuje vznik plísní. Je neekologická.

Dnes se lůžko většinou skládá z kostry, nosného podkladu (roštu) a matrace.
Matrace a rošt se musejí vzájemně doplňovat a společně zdravě podepírat tělo v jakékoliv poloze při ležení tak, aby páteř při ležení na zádech byla ve svém přirozeném tvaru a při ležení na boku v rovině.

Korpus postele




1 zadní čelo 2 bočnice (lub) 3 střední podpěrných vlys 4 přední čelo 5 stavitelná střední noha


Nosná plocha lehací plochy (rám) Slouží jako nosná konstrukce pro lehací plochu (matraci). Nejednodušší je plocha z velkoplošného materiálu, tento musí být vybaven odvětrávacími otvory. Další je laťový, kdy nosná plocha je tvořena laťkami (vlysy) z masivního dřeva. Nejběžnější jsou lamelové, které mohou mít, dle komfortnosti, různé uložení lamel a mohou být polohovatelné.






Polohování může být ovládáno ručně nebo nebo dálkově při elektrickém ovládání. V bederní části může být nastavení tuhosti.
Obvykle bývá jiný výrobce korpusů, rámů a matrací. Tyto mají standardizované rozměry, přičemž nejobvyklejší je rozměr lehací plochy 900mm x 2000mm a 1000mm x 2000 mm pro jednu osobu.
Související odkazy: matrace, pružinová vložka, pěny, zónová tuhost, lamela.

Žádné komentáře:

Okomentovat