Loading

3.5. Nosný podklad

Nosný podklad může být pružný nebo nepružný, rovný nebo polohovatelný.

Nepružný nosný podklad
Může to být plná deska, desky s otvory, příčně pokládaná prkna, laťkový volný nebo pevný rošt

Pružný nosný podklad
Do této kategorie patří dříve používaný kovový rám s drátěnkou, ale zejména různé typy roštů

Lamelový rošt
Rošt má být vzdušný z důvodu lepšího odvětrání a odvádění tělesného potu. Rošt z předpjatých bukových lamel udržuje během spánku páteř v její fyziologické poloze. Nejjednodušší jsou lamely osazené v pevném pouzdře v rámu, lepší pružení zajišťují dvoj - a třílamely v otočných pouzdrech, nejcitlivější jsou tzv. bodové rošty, které se kombinují s lamelami. Na dokonalejších roštech lze měnit tuhost lamel dle hmotnosti uživatele.

Špičku v technologii představuje lehací systém LATTOFLEX s bodovými kyvnými křidélkovými nosiči z plastů.

Některé rošty mohou mít polohovatelnou část pod hlavou i nohama. Polohování lze ovládat i z lůžka pomocí elektrického pohonu. Novinkou je možnost volby výšky roštu lehací plochy (firma AHORN). Polohovací rošty vyžadují pružnější matrace, které budou dobře kopírovat pohyb celého roštu (kaučukové nebo kvalitní PUR matrace).

1 komentář:

  1. Ono asi hodně záleží na tom, co na ten nosný podklad budete dávat, ne? Jako my máme třeba mikro lamely a to snese prakticky cokoliv. Na druhou stranu si nedovedu představit, že by se tam dal třeba nějaký rustikální stůl z masivu. Ale my jsme vybavovali v IKEY, takže to je lehký nábytek. :D

    OdpovědětVymazat