Loading

3.6. Matrace

Matrace musí bodově pružně nést celé tělo se všemi svými oblinami a nepravidelnostmi. Musí usnadňovat měnění polohy během spánku. Matrace musí být tak měkká, aby bylo ve spánku umožněno dokonalé svalové uvolnění a aby nedocházelo ke stlačování pokožky. Pokud se totiž člověk otlačuje vlastní hmotností, vzniká nutnost častého měnění polohy.

U nemocných lidí, kteří se ve spánku nemohou podvědomě otáčet, dochází ke vzniku proleženin. Ty vznikají během několika hodin po upoutání na lůžko, např. po operaci. Obtížně se hojí, proto je třeba dobrou konstrukcí lehací plochy předcházet jejich vzniku.

Matrace musí být měkčí v oblasti ramen a tužší v oblasti bederní páteře. Nejkomfortnější jsou matrace se zónovou tuhostí. Matrace také musí správně sát pot. Dobrá je tedy taková matrace, která se přizpůsobí nám, nikoliv naopak.

Současně musí být hygienicky ošetřitelná proti prachu, špíně a roztočům, prodyšná, umožňující přísun čistého suchého vzduchu.

Typy matrací

Slamník
Od pradávna bylo zateplování lůžka zajišťováno kožešinami nebo rostlinami obvyklými v daném místě. Ve střední Evropě se prosadila žitná sláma. Byla pružná, tepelně izolující, dostupná pro každého. Každoročně se po žních vyhazovala sláma ze slamníku a nahrazovala se novou. Stará posloužila ke hnojení země a kypření půdy. Byla to dokonalá recyklace materiálu. Sláma se cpala do jutového pytle a vznikl jednodílný slamník. Na něj se pro změkčení a zateplení pokládala tenká peřina plněná prachovým peřím, tzv. spodnice. Slamník nesla příčně položená prkna.

Klasické matrace
Použití drátěnky do postele kolem roku 1900 přineslo díky jejímu pružení nutnost rozdělení do té doby jednodílného slamníku do 3 částí. Jako náplň do matrací se začaly používat další materiály: koňské žíně, lesní tráva, africká tráva, vata, kokosové vlákno, a jejich směsi. Aby matrace držely tvar, bylo nutné jejich prošívání a obšívání. Používání třídílného slamníku (matrace) na pevný podklad nesmyslně přetrvalo v některých případech až dodnes.

V současnosti je módním hitem malá matrace tohoto typu, která se používá k posedávání a polehávání na zemi.

Pružinové matrace
mají jádro vytvořené pružinami typu Bonell nebo taškovými (pytlíčkovými) pružinami. Psychotronikové ale uvádějí, že kovové prvky mohou vytvářet silové pole, které může negativně působit na jedince se slabým biopolem.

Pružina Bonell je vyrobena z ocelového drátu o průměru 2,2 a 2,4 mm. Matrace složená z těchto pružin zajišťuje dobré rozložení hmotnosti těla po její celé ploše. Kvalita pružinových matrací Bonell může být velmi rozdílná a je závislá na druhu a tloušťce drátu, počtu závitu, výšce pružiny, počtu pružin na ploše atd. Pružiny bývají rozmístěny v anatomických zónách podle jejich tuhosti, což zajistí lepší rozložení tlaku. Jsou v horní části navzájem propojeny kovovými očky.

Tašková pružina je měkčí než pružina Bonell. Matraci tvoří soustava ocelových pružinek zašitých v textilním obalu. V každém z nich se každá pružinka chová jako malý píst a její pohyb je zcela nezávislý na sousedních. Taškových pružin je na matraci cca 400 ks, mají soudkový nebo válcový tvar, bodově podpírají tělo a podporují anatomickou polohu páteře. Vyznačují se výbornou elasticitou a umožňují správné uvolnění a relaxaci kosterního svalstva.
Pružiny jsou rozmístěny podle své tuhosti v několika (3 - 7) anatomických zónách, aby zaručily optimální rozložení tlaku. Jsou účinnější, že pružiny typu Bonell.

Na pružinovém jádru obou typů matrací bývá zpravidla tzv. roznášecí vrstva, např. deska z kokosového vlákna nebo listexu, nebo PUR pěny, další vrstva je tvarovací a kypřicí, např. z polyuretanové pěny, často s oboustranně prošitým polyesterovým rounem. Některé matrace mohou mít i letní stranu (bavlna, duté vlákno, bavlna + koňské žíně) a zimní stranu (ovčí vlna). Luxusnější matrace mohou mít snímatelný prací potah.

Kokosové vlákno vzniká z kůry kokosových ořechů na ekologických plantážích Srí Lanky. Desky se z něj vyrábějí vulkanizací za tepla pomocí kaučukovníkového mléka (přírodního latexu). Jsou pružné, mají dlouhou životnost a výborné tepelněizolační vlastnosti. Používají se k dosažení potřebné tvrdosti a vzdušnosti. Listex se vyrábí lisováním desky z kokosového vlákna. Vyznačuje se velkou tuhostí, pružností a odolností vůči mechanickému poškození.

Oba druhy jsou matrací vhodné pro pevný dřevěný, nebo jednoduchý lamelový rošt.

Pěnové matrace
Pěnové matrace se vyrábějí
• z polyuretanových pěn
s obchodními názvy jako Durén, Eulastic, Celtex (polyuretanová pěna, elastická, prodyšná tvarově stálá, nehořlavá), Celsius, Eucatherm (mikroporézní polyuretanová pěna s viskoelastickými vlastnostmi, tzv. líná pěna, reaguje na teplo, vrací se pomalu do původního tvaru). Všechny PUR pěny jsou zdravotně nezávadné.

Matrace bývá složena z různých kombinací pěn, podle jejich vlastností, a to vertikálně i horizontálně. Vertikálně může být pro lepší účinnost dělena do zón různé tuhosti (až 7 zón). Např. v bederní oblasti, kde je nejvyšší zatížení, se vkládá pěna vyšší tuhosti, v oblasti ramenou se často vytváří tzv. ramenní kolébka: vložka z líné pěny, která zajišťuje optimální uložení těla při spaní na boku.

Novinka: firma Tropiko: matrace Sofie: možnost individuálního nastavení tuhosti podle váhy a výšky spotřebitele. Má oboustranně perforované jádro a dvojnásobné množství výměnných modulů pro úpravu tuhosti. Je vyrobena ze studené pěny, která se vyznačuje vysokou elasticitou a tvarovou stálostí. Je dodávána ve 3 základních nastaveních tuhosti: Soft do 75 kg, Medium 75 – 90 kg, Hard nad 90 kg.
Snímatelný potah Aloe Vera

ze syntetického latexu (pěnové pryže) s podílem latexu přírodního (kaučukovníkového mléka). Je měkký, bodově elastický, tvarově stálý, má dlouhou životnost. Vyrábí se studenou a teplou cestou. Pěnová pryž vyrobená studenou cestou (technologie Talalay) je kvalitnější. Technologie Talalay spočívá v rychlém vakuovém vymrazení latexové směsi, vznikne otevřená buňková struktura, která zabezpečuje výbornou vzdušnost latexové pěny. Kaučukovníkové mléko se získává zahuštěním mízy kaučukovníkových stromů. Dováží se z Malaisie.

Jádro latexové matrace je děrované a podle počtu otvorů se dělí na zóny s menší nebo větší tuhostí. Latexové matrace jsou vhodné pro lamelové rošty. Latexová matrace může mít až 7 zón tuhosti, může být zpevněna deskou z kokosového vlákna, případně i deskou z listexu.

Horní vrstva pěnové a latexové matrace může mít letní stranu (bavlna, duté vlákno, bavlna + koňské žíně) a zimní stranu (ovčí vlna). Luxusnější matrace mohou mít snímatelný prací potah.

Zdravotní rošty a matrace
Ortopedický rošt Valty
je tvořen velkým počtem lamel z jasanového dřeva, které jsou uloženy na třech podélných pružicích hranolech (podélnících) ze specielní hmoty Durén. V podélnících jsou příčné otvory, které změkčují pružení lůžka v oblasti ramen – tvoří tzv. ramenní kolébku. Podle hmotnosti uživatele existuje 7 stupňů tvrdosti podélníků. Na tento rošt se klade matrace Valty výšky 5 nebo 7 cm z pěny Durén se snímatelným potahem. Vše musí být umístěno na pevném nebo polohovatelném roštu.

Ortopedická lamelová matrace Sára obsahuje lamelový rošt na pružicích hranolech z pěny Europur a pěnovou matrací v jednom potahu. Celková výška matrace je 12 cm. Obě matrace získaly ocenění Czech made.

Neuroortopedická pneumatická lamelová matrace Bára má podélné nafukovací vaky, jejichž tvrdost může uživatel upravovat pumpičkou umístěnou uvnitř matrace. Matrace ze studené pěny Durén komfort 2000 má na povrchu výstupky s masážním účinkem. Vše je obaleno snímatelným potahem. Matrace byla schválena Státním ústavem pro kontrolu léčiv jako prostředek zdravotnické techniky.

Matrace Visco – medicott zabraňuje vzniku proleženin (pro dlouhodobě nemocné). Materiál byl vyvinut pro křesla amerických kosmonautů NASA, ti jsou při startu vystaveni velkému přetížení. Materiál reaguje na teplotu lidského těla a vytvaruje se podle něj. Na žádném místě těla tedy nepůsobí větším tlakem.

Snímatelné potahy matrací
Snímatelné potahy matrací zajišťují lepší hygienu lůžka. Vyrábějí se např.
• z bavlněného froté oboustranně prošitého s dutým vláknem, spodní vrstva netkaná textilie, praní do 40°
• ze 100% bavlny se speciální úpravou umožňující praní do 90°, ta je prošitá s dutým vláknem, spodní vrstvu tvoří netkaná textilie, je vhodná pro alergiky a astmatiky
• ze specielně upravené bavlny proti bakteriím a plísním, prošité s dutým vláknem, spodní vrstva je z netkané textilie, umožňuje praní do 60%, vhodné především pro děti, likviduje roztoče
• potah MicroCare / Silver má termoregulační vlastnosti: obsah stříbra zabraňuje vzniku antistatické elektřiny
• potah Jersey Aloe Vera obsahuje mikrokapsle s přírodním extraktem z Aloe Vera. Při užívání uvolňuje aroma, které má antiseptické a antialergické účinky. Potah je snímatelný a prací na 60°C.
• potah Repelent obsahuje mikrokapsle eukalyptu odpuzující hmyz
• jiné

4 komentáře:

  1. Děkuji za tento velice přínosný článek. My jsme si nedávno pořizovali do ložnice nové matrace . Ty staré totiž byli ještě pružinové a už proleželé. Nicméně ono ve finále ta nová matrace je chvilku nepříjemná, protože než si člověk zvykne :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za srovnání všech tipů matrací. My máme už dlooouho matraci pružinovou a já cítím, že ještě jednu noc na ni strávím a už to moje záda nezvládnou. Takže jsme se s manželem konečně odhodlali ke koupi pořádné matrace. Vybíráme tady, také tam mají všechny ty tipy, co jste zde vyjmenovali. Ale pořád se ještě rozhoduji, která bude pro nás nejvhodnější. Každopádně vše bude lepší než ta naše pružinová.

    OdpovědětVymazat
  3. My jsme teď řešili dětský nábytek do dětského pokoje a samozřejmě s tím i postel a matraci. A je teda pravda, že těch tipů je fakt moc a málokdo, kdo tomu rozumí jen tak v základu se v tom vyzná. Takže rozhodně děkuji za váš přínosný článek, který mi hodně dal. :) A podle té kupy komentářů nejsem jediný! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím, měla bych takový dotaz. Jaký máte názor na chrániče matrace? Nedávno jsem si totiž koupila novou matraci a v nějakém článku na internetu jsem četla, že pokud má člověk novou matraci, tak má určitě smysl do takového chrániče investovat. Je to pravda? Myslíte, že bych si něco takového měla koupit?

    OdpovědětVymazat