Loading

3.7. Lůžkoviny

Lůžkoviny podle okolní teploty dělíme na zimní a letní, nejvhodnější jsou pokrývky z dutého vlákna.

Duté vlákno
Má v sobě jednu, případně více dutinek. Čím je jich více, tím je vlákno kvalitnější. Zpracováním dutých krátkých vlákének v podobě střiže v chomáčcích do formy vrstveného rouna vzniká výplň přikrývek a polštářů s výbornými termoizolačními vlastnostmi. Kvalita rouna se liší podle toho, jsou – li jednotlivá zpracovávaná vlákna tvarovaná jen rovinně, nebo i prostorově.

V případě prostorově tvarovaného vlákna je rouno objemnější a má prostorovou paměť, to znamená, že se i po stlačení vrací do původního tvaru.

Jako výplň do polštářů se používají polyesterové kuličky neboli vločky z dutého vlákna, kdy se zvláštní technologií z vlákének místo rouna vytvářejí zámotky. Tvarem připomínají vločky nebo kuličky a lze je v polštářích protřepávat jako dříve používané peří.

Vlastnosti lůžkovin z dutého vlákna: neprašnost, snadná údržba, možnost praní, nealergičnost (nezhoršují alergie, nedrží se v nich roztoči). Jsou lehké, splývavé, zaručují klidný spánek.

Současným trendem pro zajištění dokonalé hygieny lůžka je použití ekologických a netoxických vláken, která zajišťují aktivní ochranu proti roztočům, baktériím a plísním. (Hlavní příčiny vzniku alergií.) Lze je opakovaně prát na 60°C. Povrch může být ze 100% polyesteru.

Polštář
Důležitá je i správná velikost polštáře. Měl by měl dosahovat jen k ramenům. Při ležení na zádech by měl podepírat krk a pod hlavou být měkký, při ležení na boku má polštář vyrovnat výšku ramene a měkce nést hlavu. Materiál: např. z viscoelastické pěny. Ta reaguje na tělesnou teplotu, zajišťuje rovnoměrné rozložení tlaku a svým efektem pomalého návratu do původní polohy snižuje napětí krčního svalstva. Může výrazně snižovat bolesti hlavy a ztuhlost šíje.

Ložní prádlo
Ložní prádlo může být rovněž z přírodních materiálů, v současné době s úpravou pro snadnou údržbu s praním minimálně na 60°C bez žehlení, může mít protibakteriální či protiplísňovou úpravu.

2 komentáře:

  1. Ty lůžkoviny jsou důležité, to přikládám. My jsme fajn přikrývky a polštáře nakoupili zde. Nicméně i tak bych teď šel ještě do větší kvality. Ono na tom, na čem osm hodin denně spíme, se prostě šetřit nemá. Kvalitní polštáře, ale i kvalitní povlečení, vám prostě zajistí kvalitní spánek. To je jasná rovnice. ;-)

    OdpovědětVymazat