Loading

4.1. Velký úložný prostor (skříně)

Předchůdcem skříně byla truhla. Naši předkové byli velmi skromní, měli většinou málo oděvů (sváteční kroj a denní šaty), truhla bývala součástí výbavy nevěsty. Opravdová skříň byla znamením blahobytu a stávala se dominantou místnosti. Často byla bohatě vyřezávaná či malovaná.

Karel Čapek: Věci kolem nás: Skříň má být především skříní, ale chce – li mít nějaký vzletný ideál, tedy ať je raději krásným dřevem než krásnou architekturou. Býti dřevem je vysoké a skvostné poslání, neboť to znamená být hladký, teplý v barvě, příjemný na hmat, všelijak pruhovaný a žíhaný, lesknout se v pokoji a zrovna mluvit, přičemž polovičku slov dodává příroda a polovičku lidská práce. Nábytek, který nic nepovídá o přírodě a o truhláři, je špatný nábytek. Býti dřevem znamená dále uchovat lidskou pokoru a prostotu, nevystrkovat příliš ostré rohy, mít loyální ochotu sloužit a nehonit se po žádné okázalosti nebo výzdobě, neboť to je z dřevěného hlediska nemístné. To vše jsou intimní ctnosti, k nimž dřevo má od přírody náklonnost, jen špatný člověk je nutí chovat se falešně a neskromně.

Skříně existují jako samostatný nábytek (především v ložnicích) i jako nábytek vestavěný (v předsíních, komorách a šatnách). Právě komory a šatny umožňují optimální ukládání.

Nedostatečně dimenzovaný velký úložný prostor je slabou stránkou většiny bytů. Většinou zde chybějí úložné komory, pokud ano, nejsou jejich regály chráněny před prachem. Úložné systémy předsíní jsou malé.

Požadavky velký úložný prostor• Snadná dostupnost – bezkolizní umístění v návaznosti na komunikační tahy
• Dostatečná kapacita
• Technický komfort umožňující jednoduchou obsluhu (kování)
• Dobrá ochrana před prachem (hygiena)
• Nehlučný provoz (hygiena)
• Správné dimenzování podle předpokládaného stupně zatížení (bezpečnost)
• Design

Pro systematické ukládání je nezbytné vnitřní vybavení skříní. Mohou to být:
• police a policové systémy
• tyče
• kravatníky
• rošty či police na boty
• zásuvky a výsuvná zařízení (kontejnery, koše, plata, police, mobilní krabice)
• pantografy
• rohové turnikety
• speciální vybavení: masážní stroj, domácí bar, home office, kuchyňka
• vnitřní osvětlení (snadnější přehled a dostupnost ukládaných předmětů)

Otevírání dveří skříní• Klasické dveře jsou zřejmě stále nejpoužívanější. Jsou nejnáročnější na manipulační prostor před sebou. Pokud se uzavírají klasickým klíčem, je zapotřebí dávat pozor na děli, klíč současně není bezpečný, protože vystupuje z profilu skříně.
• Posuvné dveře jsou velmi oblíbené, současně však nelze používat sousední modul. Tento typ skříní neumožňuje použití běžné úchytky, ale zapuštěné úchytky nebo otevírací lišty.
• Tzv. Americké půlené dveře jsou vertikálně rozdělena na dvě části a při otevírání se skládají jako harmonika. Tím kladou menší požadavky na prostor před sebou.
• Specielní kování umožňuje zasunutí dveří po otevření dovnitř skříně, z uzavřeného prostoru se stává nika. Takto se vybavují funkční prvky, např. home office, kuchyňka, domácí posilovna

Modulový systém skříníSkříně se většinou navrhují jako stavebnicový systém. Důležitý je především šířkový modul jednotlivých prvků, ze kterých se vytvářejí sestavy, ale také hloubka a výška odpovídající snadné dostupnosti ukládaných předmětů. Skříně pro seniory se navrhují nižší vzhledem s problémy s páteří a míšním kanálem, viz. kap. ergonomie. Úložný prostor mimo běžný dosah se zpřístupní použitím pantografů, mimosezónní věci mohou být zpřístupněny pomocí lehkých štaflí, které jsou součástí běžného vybavení každé domácnosti. Lehký žebřík může být i součástí sestavy jako záměr designéra (např. v šatnách).

Rozměry skříníVnitřní hloubka úložného prostoru min. 56 cm (odpovídá šířce ramínka s oděvem)
Výška úložného prostoru (výška šatní tyče) min. 140 cm
Výška šatní tyče pro saka a krátké obleky min. 90 cm
Vzdálenost osy tyče od vodorovného dílce min. 5 cm
Výška ukládacího prostoru police nad tyčí min. 17 cm
Správné dimenzování polic podle stupně zatížení (drobné předměty do 200N/m2, prádlo, oděvy a nádobí do 600N/m2, knihy, papír, nářadí 1200N/m2). V praxi to znamená použití dýhované DTD 18 pro uložení prádla na police zezadu nepodepřené do šířky 95 cm, knih do šířky 62 cm.

Normy: Šatní skříně ČSN 910108
Estetické působení skříníVzhledem ke svému objemu by se skříň měla snažit spíše o neutrální a nenápadný vzhled, pokud není přímo dominantou prostoru (starožitná skříň po prababičce). Zrcadla na dveřích skříní se používají ke zvětšení prostoru (s výjimkou ložnice). Barevnost a struktura materiálu jsou vzhledem k velké ploše skříní důležitými estetickými prvky. Uplatňují se především na dveřích.

Rady před nákupem:je třeba znát množství ukládaných předmětů (prádla, šatstva)
počítat s prostorovou rezervou
stanovit pevný řád ukládání
pořídit vhodné vnitřní vybavení podle toho, co ve skříních budeme ukládat
upřednostnit více menších skříní před jednou velkou (stěhování, malování, položení nové podlahy, kabeláže)
vědět, jak skříň po jejím dosloužení zlikvidujeme
nekupovat drahé kování, když skříň nepotřebujeme zamykat (lepší jsou úchytky)
nekupovat černé ani tmavé skříně (opticky zmenšují prostor)
nekupovat do ložnic skříně se zrcadly, pokud nejsme exhibicionisté

2 komentáře:

  1. My jsme si do naší koupelny potřebovali koupit nové vybavení, protože se nám koupelna vytopila. Začali jsme novým záchodem a došli jsme až na úložný prostor v koupelně , se kterým nám musel dokonce pomáhat manželův bratr, protože byl obrovský :-)

    OdpovědětVymazat