Loading

7. ZÁJMOVÉ AKTIVITY

Tento pojem zahrnuje společné shromažďování rodiny, návštěvy přátel, sledování videa, televize, poslech rozhlasu, hudby, četbu knih, studium, práci s počítačem, hru na hudební nástroje, tělesná cvičení, pletení, šití, háčkování a ostatní aktivity, které umožňuje prostor bytu.

7.1. Nábytek potřebný ke sledování televize
Na co se dívám: samostatná nebo zabudovaná skříňka (stolek, otočná konzola) pro umístění audiovizuální techniky (monitoru, videa, CD a DVD přehrávače) a příslušenství (video či audiokazety, CD a DVD, klasické gramofonové desky)
Odkud se dívám: pohodlný sedací nábytek s možností odložení brýlí, nápoje či drobného občerstvení
Lékaři varují před nekontrolovanou konzumací oříšků, slaného a sladkého pečiva vedoucí k obezitě.

Požadavky na nábytek
Nejdůležitější je vhodné umístění televize či domácího kina tak, abychom při jeho sledování nenamáhali krční páteř.

Vodorovná osa vedená středem obrazovky by měla být ve výši očí diváka sedícího v křesle (62 – 75 cm) a jeho vzdálenost od přístroje je 5tinásobek úhlopříčky obrazovky (2,8 – 3,5m).

Slabý světelný zdroj za obrazovkou klasických televizorů snižuje světelný kontrast a únavu zraku, na obrazovce se nesmí odrážet žádný světelný zdroj ani sluneční paprsky.

Nábytek pro umístění audiovizuální techniky musí mít příslušnou pevnost a musí odpovídat rozměrům použitých přístrojů. Nesmíme zapomenout na možnost odvodu tepla (starší typy televizních přístrojů nesmějí být umístěny natěsno vzhledem ke zdi a nábytku, nové LCD monitory se naopak mohou instalovat přímo na zeď).

V interiéru je třeba počítat s příslušným množstvím vývodů elektřiny, vhodné je uložení kabeláže do společné lišty.
V případě umístění TV přístroje v ložnicích je třeba zajistit řádné větrání.

Staré televizory se dříve umísťovaly převážně do úložné sestavy obývacího pokoje, hloubka spodních skříněk vycházela z hloubky přístroje. Dnešní LCD monitory mají menší hloubku a lze je umístit přímo na zeď. Existují dokonce řešení umístění monitoru ve specielním zařízení, kdy lze dálkovým ovládáním regulovat výšku monitoru podle individuálního požadavku diváka.

Žádné komentáře:

Okomentovat