Loading

7.2. Nábytek pro poslech hudby

Co poslouchám: nábytek pro umístění zařízení na poslech stereofonní nebo kvadrofonní hudby, CD a DVD přehrávače existují ve formě minivěží, reproduktory lze umístit do nábytku, ale pro kvalitnější příjem zvuku se používají samostatné reproduktory na stojanech
Odkud poslouchám: pohodlný sedací nábytek s možností odložení brýlí, nápoje atd...

Pravidla pro umístění reproduktorů: ve výši hlavy poslouchajícího nejméně 2m od sebe tak, aby s posluchačem tvořily rovnoramenný akustický trojúhelník.

Směr zvuku nesmí být stíněn překážkou nebo v blízkosti směru šíření zvuku odrazovou plochou. Textilní závěsy snižují odrazivost zvuku a zkvalitňují poslech.
Reproduktory nemají být umístěny proti velké skleněné ploše (oknu) nebo ploše dýhovaného nábytku (zkreslení zvukových vln). Kvadrofonní boxy mají být umístěny za zády posluchačů na protilehlé stěně, podmínkou je dostatečný prostor a krytí stěn (oken) závěsy.

Požadavky na nábytek
Musí být přizpůsoben pro zabudování reproboxů, pokud tyto nejsou řešeny jako solitéry.

Úložný prostor na zvuková media a reprodukční technika by měly být dostupné z místa sezení, optimální je 10cm nad úrovní sedací plochy (45 – 50 cm).

Rozměry zvukových medií:
klasická gramofonová deska: 31 x 31 cm
CD, DVD 12,5 x 14,2 x 1 cm
magnetofonová kazeta: 11 x 7 x 1,5 cm

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Za mě je ideální nábytek na poslech hudby prostě super gauč. Takže bez sedací soupravy do U se člověk neobejde, pak sednou se sluchátkama nebo před bedny, zapnout gramofon a jede se. To je fakticky skvělý posluchačský zážitek, který si užijete. Napište a někdy vám to předvedu. :)

    OdpovědětVymazat