Loading

8.1. Práce s PC

Je to fenomén dnešní doby a cíleně útočí na představitele všech generací. Postupně na sebe přebírá činnosti, o kterých se nám dříve ani nesnilo.

Původní využití osobního počítače místo psacího stroje téměř vytlačily jeho další schopnosti. Stává se našim společníkem ve chvílích práce i zábavy. Napojení na internet nám umožňuje přístup k informacím z celého světa, můžeme posílat elektronickou poštu, faxovat a telefonovat, poslouchat hudbu z kompaktních disků, rádio i sledovat televizi a na obzoru je náhrada klasických videokazet digitálními videodisky. Děti hrají počítačové hry, sledují výukové programy a studují cizí jazyky.

Digitální fotoaparáty nám už dnes umožňují prohlížet fotografické záběry přímo na displeji a do klasického alba nám je vytiskne domácí tiskárna. V dohlednu je další využití počítačů, o kterém zatím nemáme ani tušení.
Už dnes je hitem bezdrátové řízení domácnosti, které umožňuje ovládání různých přístrojů z centrálního vysílače. Bezdrátové řešení klávesnice, myši či monitoru zcela jistě ovlivní podobu příslušného nábytku. Dosah tohoto zařízení v interiéru se v současnosti pohybuje kolem 10 m. Jednou z četných výhod tohoto řešení je odstranění neestetické a nebezpečné kabeláže.

Inteligentní dům je zařízení, kde počítač funguje jako skutečné řídící centrum. Může hlídat např. stav kuchyňských zásob, řídit vytápění či klimatizaci, osvětlení či hlídat přístup do našeho bytu. Jen bláhový člověk se může domnívat, že zázraku techniky nepodlehne. Počítačová gramotnost patří již dnes k základnímu vzdělání všech generací.

Zprávy z tisku z 60 a 70 let vyvolaly obavy, že monitor a obrazovka, jež jsou zdrojem záření, mohou vyvolat nejrůznější zdravotní poruchy.
Negativní vliv na reprodukci žen nebyl dokázán.
Výskyt kožních vyrážek se přičítá spíše prachovým částicím v ovzduší. Výskyt příznaků únavy a bolestí zad je za předpokladu splnění ergonomických požadavků na uspořádání pracoviště obdobný jako u jiných administrativních činností. Dlouhodobá práce s klávesnicí však může vést k přetížení horních končetin.

Umístění monitoru vzhledem k dopadajících světelným paprskům je stejné jako u TV. Monitory jsou vybaveny antireflexní vrstvou (zabraňuje odrazu světla z různých světelných zdrojů interiéru). Uživatel by měl být chráněn stíněním nebo mezerou min. 50 cm před nepříznivě působícím elektromagnetickým polem.

Trendem je nahrazování monitoru displeji na principu kapalných krystalů, kde odpadá problematika antireflexní vrstvy, magnetického pole a nedochází k vyzařování rentgenového záření. Obraz displejů nebliká. Výroba těchto displejů je méně náročná materiálově i energeticky, méně energie vyžaduje i provoz.

Počítač však není jednoduchá záležitost. Je to především citlivý přístroj, zatím ještě poměrně objemný a jeho jednotlivé součásti mají zvláštní nároky na své umístění. Protože u něj většinou trávíme delší dobu, vyplatí se věnovat zařízení domácího pracoviště náležitou pozornost a pořídit k počítači také vhodný nábytek.

Počítač se skládá z monitoru, těla počítače, klávesnice s myší a příslušenství (tiskárna, scanery atd..). Jeho umístění v bytě bývá zpravidla na pracovním stole.

Monitor počítače by měl být umístěn v ose sezení, aby nedocházelo k soustavnému otáčení hlavy. Horní okraj monitoru má být ve výšce očí, příliš vysoko umístěný monitor způsobuje napětí krčních svalů a vyvolává bolesti hlavy. Horní řádek textu má být přibližně ve výšce očí, pohled na displej by měl být kolmý. Vzdálenost od obrazovky se pohybuje kolem 2 - 2,5 násobku jeho úhlopříčky (40 – 70 cm).

Klávesnice musí být oddělená od displeje. Měla by být umístěna níže, aby nedocházelo k extenzi ruky a zápěstí a k nepřirozené poloze předloktí. Přední hrana klávesnice musí být zaoblená a měl by před ní být dostatečný prostor k poskytnutí opory ruky.

Myš by měla být umístěna co nejblíže ke klávesnici a ve stejné výšce. Její velikost a tvar by měly vyhovovat individuální velikosti a respektovat leváky. Pokud se myš používá častěji než klávesnice, doporučuje se její posunutí více do středu stolu a posunutí klávesnice.

Prostor kolem počítače musí umožnit obsluhu tiskárny, ukládání příslušenství, tj. literatury, disket, CD nosičů atd.. Tělo počítače může být umístěno na stole, pod monitorem nebo pod pracovní deskou.

Stoly pod PC
Pracovní deska musí být dostatečně dimenzovaná pro umístění monitoru, klávesnice, podložky na myš a pracovních materiálů, horní okraj monitoru by měl být umístěn ve výšce očí. Tělo počítače a periferie mohou být mimo plochu psacího stolu. Pracovní deska musí být dostatečně veliká k ukládání pracovních materiálů.

Požadavky na stůl pod počítač
Minimální plocha desky pro počítač: 80 x 55 cm
Základní plocha desky pro počítač a nezbytné materiály je 120 x 60 cm
není – klávesnice výsuvná, doporučuje se hloubka 75 cm
Výška pracovní plochy pro umístění koávesnice: 65 – 70 cm (ruka má svírat pravý úhel s tělem) dle výšky postavy a při správném nastavení výšky pracovní židle tak, aby stehno a lýtko svíraly pravý úhel
Mezi plochou sedadla a horní stranou desky má být 25 – 30 cm

V praxi je počítač součástí pracovního stolu o výšce 75 cm
Ideální je použití stolu s nastavitelnou výškou 62 – 82 cm
Výhodné je vytvoření samostatné výsuvné desky pro klávesnici, která vymezí i dostatečnou vzdálenost od monitoru.
Výhodné je rovněž umístění monitoru na otočné nástavbě stolu (záleží na velikosti monitoru).
Povrch pracovní desky by měl být matný, hladký, snadno čistitelný, přední hrana zaoblená, doporučují se spíše světlejší odstíny.
V blízkosti pracovního stolu by mělo být dost plochy pro umístění pracovních pomůcek.

Orientační rozměry:
diskety: 9 x 9,3 cm
CD s obalem: 12,4 x 14,2 cm
klávesnice: 45 x 15 x 3
17“ monitor: 41 x 42 x 45cm
tělo počítače: 20 x 42 x 42 cm

1 komentář:

  1. Ona celkově ta práce s PC, zejména pokud je na home office, tak je hodně specifická. Vyžaduje to speciální podmínky, osvětlení, kvalitní židli a stůl. Jako moc nechápu lidi, kteří na home office pracují prostě jen tak z obýváku. To bych asi nedal. Dobře, ještě tak pracovnu. Ale obývák ne. A k tomu tu máte pak větší nároky na energie v domácnosti. Něco málo jsem o tom četl i v tomhle magazínu o bydlení, takže si to z palce necucám.

    OdpovědětVymazat