Loading

8.2. Home office

Ideálním pomocníkem pro práci s počítačem v bytě je samostatný tzv. home office neboli domácí pracovna. Může být umístěn v obývacím pokoji, ložnici, dokonce i v kuchyni, záleží přitom na velikosti místnosti, jejím dalším zařízením a hlavně na vzájemném respektu jednotlivých členů rodiny. Tvůrčí činnost vyžaduje většinou jiné soustředění, než hraní her nebo pasivní poslech hudby. Velkou pozornost je třeba věnovat správnému osvětlení celého zařízení.
Domácí pracovna je konstruována tak, aby umožnila optimální umístění počítače s veškerým příslušenstvím. Vnitřní prostor bývá přestavitelný, tím se může přizpůsobit nejrůznější velikosti jednotlivých součástí počítače. Deska pro klávesnici bývá často výsuvná. Police mohou být ke korpusu připevněny i pomocí suchých zipů.

Po ukončení práce lze vnitřní prostor včetně počítače uzavřít, například žaluziovými dvířky. Home office může mít nejrůznější tvar včetně tvaru válce. Může být i na kolečkách (s brzdami) a tím přemístitelný po celém bytě. Obecně platí, že čím méně místa je k dispozici pro toto zařízení, tím jednodušší tvary by mělo mít. Velká pozornost je věnována stabilitě, z toho důvodu nejsou nejvhodnější kulaté tvary a zejména zařízení na kolečkách. Dimenzování home office musí odpovídat uvažovaným rozměrům použitých přístrojů.

V malých bytech lze pro občasnou práci s počítačem použít mobilní stojan na počítač, který lze v případě potřeby přistavit ke stolu, ať už jídelnímu nebo kuchyňskému. Mimo dobu svého použití může mobilní stojan umístěn v postatě kdekoliv. Další možností minimalizace domácího pracoviště je umístění pracovny do ložnicové skříně, je – li vybavena příslušným způsobem zavírání a výsuvnou deskou na klávesnici a úložným prostorem pro počítač a příslušenství. Počítačová technika stále směřuje k minimalizaci a některé činnosti místo klasického počítače obstará notebook. K jeho používání stačí často pohodlné křeslo s malou deskou a příruční odkládací prostor. Lze předpokládat, že za pár let ani toto řešení nebude to poslední.

Duševní práce a psaní
Studium, šití, hobby (lepení modelů lodí, sběratelství), agenda domácnosti, případně jiné činnosti vyžadují psací stůl, který nemusí nutně splňovat náročné prostorové požadavky. Měl by být doplněn drobným úložným prostorem.
Agendu celé domácnosti lze uložit do dvou šanonů. (výpisy z inkasa, bankovních účtů, složenky, lékařské nálezy, časopisy, rozečtené knihy).

Stoly pro specielní hobby či vědecké pracovníky se vymaňují těmto požadavkům.

Pracovní stoly
Součástí stolu musí být úložný prostor pro ukládání předmětů (tiskovin) minimálně formátu A4 (210 x 297 cm), může to být i kontejner na kolečkách. Pro některé činnosti je vhodná polohovatelná deska.

Minimální rozměry pracovní desky: 80 x 55 cm (výsuvná klávesnice)
Minimální rozměry bytového psacího stolu: 125 x 60 cm, výška 75 cm
Optimální rozměry bytového psacího stolu: 150 x 80 cm
Nejmenší prostor zásuvky 34 x 24 cm
Výška pracovní desky pro klávesnici 65 -70
Výška pracovního stolu 68 – 72 cm
Ideální je použití stolu s nastavitelnou výškou 62 – 82 cm

Min. výška pro zasunutí kolen: 62 cm
Prostor pro zasunutí nohou 16 cm (mezi židlí a lubem)

Pracovní stůl musí umožnit instalaci vhodné lampy např. připevněním k desce z boku a musí být dostatečně stabilní. Povrchová úprava musí vyhovovat normě ČSN 910102 požadavky pro ploch „B“.

2 komentáře:

  1. Home office je určitě fajn věc, ale spousta lidí má pocit, že si jen dají notebook na konferenční stolek a pracují. Jestliže ale chtějí skutečně efektivní kancelář, tak se jim nevyhne návrh pracovny na míru, protože je to přesně tak, jak vy říkáte. Ta pracovna není jen něco, kde se chodím zašít. Ale měla by podněcovat, inspirovat a minimálně fungovat tak, aby to bylo všechno efektivní. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Supr rady. Taky teď čím dál víc pracuji z domu, tak si teď doma zařizuji takovou menší domácí kancelář, abych měla práci oddělenou od běžného života. Povedlo se mi sehnat dobrý pracovní stůl a židli a teď bych celkem ráda ještě investovala například do nějaké pěkné knihovny. Už jsem se na nějaké i dívala, ale zatím se mi ještě nepodařilo žádnou pěknou vybrat.

    OdpovědětVymazat