Loading

9.1. Pracovní židle

Předpokladem vyšší výkonnosti je vysoce kvalitní pracovní židle, která má vytvořit podepírání těla ale současně musí umožnit co největší volnost pohybu.

Pro odlehčení páteře při dlouhotrvajícím sezení je dobré měnit pozice. Dráždění (tonizování) svalů je drží je ve správné poloze a pravidelný pohyb přispívá k ochraně páteře svalovým korzetem. Jako trenažér správného sezení lze využít tzv. „fit-ball“, nebo klekačku.

Pracovní židle by měla být vhodně tvarovaná a vybavená nastavovacími mechanismy. Při řešení nových výrobků už nestačí jen nastavitelná výška sedáku (plynový píst zajišťuje měkké dosednutí) a polohovatelné opěradlo.

Výška sedadla při správném sezení by měla být taková, aby lýtko svíralo se stehnem pravý úhel. Přední část sedací plochy by měla být zaoblená a měla by se mírně svažovat, abychom odlehčili stehna a zlepšili krevní oběh nohou.

Jednou z nejdůležitějších funkcí pracovní židle je správná podpora v oblasti beder. Tu zajišťuje nastavitelná hloubka sedu u dražších židlí(vzdálenost opěradla od přední hrany sedadla).
Je – li sed moc hluboký, tlačí sedák pod koleny, nebo se člověk pořádně neopře.
Je – li mělký, nejsou stehna dostatečně podepřena a sezení je nepohodlné.

Opěradlo se výrazně podílí na snížení aktivity zádového svalstva a tlaku na meziobratlové ploténky. Správné řešení podporuje vzpřímené držení těla a jeho stabilitu.
Bederní část opěradla má dostatečně podepřít horní oblast pánve, aby bylo zachováno bederní prohnutí páteře (lordóza).
Je – li opěradlo doplněno opěrkou pro podepření hlavy, má opěrka podpírat 5. krční obratel, lepší je opěrka s nastavitelnou výškou i sklonem.
Sklon opěradla dle Gilbertové: 100-105°

Područky (loketníky, loketní opěrky) snižují zátěž ramenních pletenců, krční páteře, usnadňují usedání a vstávání a omezují sezení s kulatými zády. Výška područek má umožnit ohnutí paže do pravého úhlu a přizpůsobit židli šířce trupu sedící postavy. Dražší modely židlí umožňují nastavit područky v obou směrech.

Jedním z nových způsobů sezení je neustále kmitající sedadlo na pružinách, které nutí člověka neustále zapojovat při sedu různé svalové skupiny, jiný způsob je dynamický pohyb opěradla za trupem, který tělo nutí ke vzpřímenému sedu v kombinaci s děleným sedákem a jeho mírným sklonem vpřed.

Tzv. synchromechanika zajišťuje stálou polohu sedadla a opěradla. Pokud nakloníme opěradlo dozadu, změní se i poloha sedadla. Tato funkce podporuje tzv. dynamické sezení (plynulý přechod od vzpřímené polohy až po zaboření do pohodlného polosedu – pololehu).

Současné židle jsou variovány podle hmotnosti člověka a zároveň umožňují plynulé přestavení parametrů podle individuálních požadavků jedince.

Nová židle Headline
Firma Vitra, Mario a Claudio Belini
Podpora bederní zóny až po ramena, týl a hlavy a modifikuje se podle polohy pracující osoby.
Opěrka hlavy sleduje pohyb sedící osoby, když se tato vztyčí, posune se dozadu , v uvolněné poloze uživatele se posune dopředu.
Současná židle. Výzkum potvrzuje, že uvolněná poloha dlouho považovaná za nezdravou je doporučována aby zádům odlehčila.

Inteligentní židle“ člověka při dosednutí nejprve zváží a automaticky nastaví požadované parametry tuhosti podepírání těla.

Změnu polohy při sezení a dostatek pohybu umožňují kolečka. Pětiramenné podnože s kolečky jsou typické pro pracovní židle, čtyřramenné podnože jsou spíše u hovorových křesel. Kolečka existují ve verzi pro tvrdou a měkkou podlahu, na velmi měkké koberce jsou vhodnější kluzáky. Samobrzdicí kolečka se zablokují, pokud na ně nepůsobí dostatečná síla, při vstávání a usedání se židle neposouvá.

Pracovní židle se vyrábějí z kvalitních pěnových materiálů, neustále se vyvíjejí podle poznatků lékařů, ergonomů a ve vazbě na nové technologie. Výběr povrchové úpravy je individuální. Kůže je luxusní, dlouho vydrží, je nadčasová, textilní materiály musejí být prodyšné a lehce se čistit. Praktické jsou snímatelné potahy. Některé pracovní židle mají místo čalounění pevnou a zároveň elastickou síťovinu. Ta účinně zabraňuje pocení těla.

Správnou výšku sedadla ovlivňuje též výška pracovního stolu. Jejich rozdíl by měl být 27 – 29 cm. Při praktické úpravě pracovního místa je výhodné nejprve upravit výšku sedací plochy a pak přizpůsobit plochu pracovní.

Hlavní parametry pracovní židle:Nastavitelnost výšky sedadla: 38 – 50 cm, pevné sedadlo 43 cm
Rozdíl mezi sedací a pracovní plochou: 27 – 29 cm
Šířka sedadla: 38 – 42 cm
Hloubka sedadla: 35 – 50 cm, fixní sedadlo: 42 cm
Sklon sedadla: 3 – 5°směrem dozadu
Sklon opěradla: 100 – 105°
Šířka opěradla: 36 – 40 cm
Výška bederní opěry: nejvíc vyčnívající část opěry má být mezi 3. – 5.obratlem (18 – 20 cm nad sedadlem)
Výška loktu nad sedadlem: 19 – 25 cm
Délka područek (loketníků): o 10 cm kratší než přední okraj sedadla

Žádné komentáře:

Okomentovat