Loading

7.4. Bezpečnost sezení

Sezení je proces skládající se z usednutí, sezení a vstávání.
Každé sezení zatěžuje páteř a jenom dobře konstruovaný čalouněný nábytek zabraňuje jejím deformacím. Při správném sezení má být zachován přirozený tvar páteře, aniž by sedící musel vynakládat mnoho svalové síly. To znamená, že je pánevní kost natočena špičkami dolů.

Nábytek se musí maximálně přizpůsobit tělesným proporcím a umožňovat lehké změny držení těla. Je-li sedadlo celkově čalouněno tak, že je pružné, nosné a povrchově měkké, je sezení dynamické a příjemní i po delší době.

U měkkého, nenosného a propadavého čalounění se svaly nohou a celého těla musejí velmi namáhat, aby se tělo nezhroutilo. Je-li přední hrana měkká, musejí nohy držet sílu těla proti přepadání. Sezení je únavné a nezdravé.

U tvrdého čalounění se musí tělo silou svalstva držet násilně vztyčené. Pokud tomu tak není, dojde k povolení svalového napětí, pánevní pletenec se pootočí na plocho a páteř dostane kulatý (kyfotický) tvar. Sezení se tak stane nebezpečnou činností (tlak na meziobratlové ploténky).

Ergonomicky správně řešené odpočivné křeslo účinně pomáhá celkové regeneraci uživatele (fyzické i psychické) a obnově sil za kratší časový úsek. Takový nábytek je prevencí řady nemocí.

Tvar odpočivného výrobku a jeho konstrukce musí uživateli umožňovat změnu polohy

Prvním předpokladem je správná výška sedadla, ta ovlivňuje stlačování podkolenních cév a velikost namáhání pro udržení sedací rovnováhy při změně polohy. Sklon sedadla určuje rovněž míru pohodlí, velký sklon však může působit straším lidem potíže při vstávání. Důležitá je rovněž hloubka sedu.

Dále je důležitý správný sklon opěradla (úhel mezi stehny a trupem) a zejména podepření bederní části páteře. Opěradlo by nemělo být nízké, protože páteř potřebuje oporu i v horní části. Důležité je podepření v oblasti křížové krajiny.

Starší populace by neměla podceňovat význam područek. Jejich výška a tvar určují kvalitu nábytku (usedání, vstávání). Je jisté, že to, co je pohodlné pro mladého téměř dvoumetrového muže nebude vhodné pro jeho malou partnerku, matku, či babičku.

Ideální by bylo, kdyby každý člen domácnosti měl svoje vlastní odpočivné sezení, což klasické schéma čalouněných souprav vylučuje.
Jiné parametry bude mít rovněž čalouněný nábytek určený pro veřejné interiéry, zde se nepředpokládá dlouhodobé sezení.

Odpočivný nábytek a jeho další funkce
Některé typy nábytku mohou obsahovat malý odkládací prostor např. na nápoje nebo na časopisy, nejčastější další funkcí je však možná přeměna na lůžko. Požadavky na rozkládání pohovek či křesel jsou odrazem nedostatečné plochy bytů. Univerzálnost výrobku však negativně ovlivňuje kvalitu sezení, ležení a v neposlední řadě i designu (větší objemnost). Protože kvalitní spánek je důležitější než chvilkové posezení s návštěvou, je třeba vždy tuto investici řádně uvážit. V žádném případě nelze rozkládací pohovky a křesla doporučit pro každodenní spaní. Rozkládací mechanismus by měl být co nejjednodušší.
Ve Francii je oblíbený velmi jednoduchý systém clic- clac.

1 komentář:

  1. Zajímavý článek. A myslíte si, že to skutečně někdo takto řeší? Mi přijde, že já cokoliv si přivezu ze Sconta, IKEY, nebo prostě z těch velkých řetězců, tak si musím pomocí nářadí trochu dodělat. Jako jasně, drží to u sebe, ale když bych se na to koukal přísným okem bezpečnostního technika, tak naprosto nevyhovující. ;-)

    OdpovědětVymazat