Loading

7.5. Technologie výroby čalouněného nábytku

Při pořizování čalouněného nábytku se často řídíme jeho vzhledem, kvalitu sezení však zaručuje vnitřní konstrukce, kterou nelze vidět.

Hlavní materiály
Kostra
výrobku je ze dřeva, plastů, kovu nebo jejich kombinací.

Nosný podklad je pružný nebo nepružný, musí propouštět vzduch a vlhkost. Pružný podklad tvoří rošty z kovových pružin vlnitých nebo tažných spirálových, nebo přepjaté dřevěné lamely, pružné popruhy, lana, a různé další kombinace. Nepružný podklad může být z tvarované překližky, vrstveného dřeva, kovu, tvrdých vláknitých desek, plastu atd..s otvory pro průchod vzduchu.

Tvarovací vrstva určuje tvar výrobku. Dříve byla z přírodních vlákenných materiálů a překrývána tvarovacím plátnem, dnes se používají kovové tlačné pružicí prvky a pružiny, PUR pěna, pěnová pryž, pryžokokos

Izolační vrstva odděluje a zpevňuje z technologických důvodů některé vrstvy materiálů, bývá to např. pryžokokos

Kypřicí vrstva změkčuje výrobky. Dříve se používalo např. peří, dnes také ale v kypřicích směsích a komorách z netkané textilie, aby peří neprošlo textilií na povrch výrobku. Dále se používá vata, bavlna, vlna, žíně, velbloudí a jiná srst, hedvábí, syntetická rouna, smotky z polyesterových, vlněných a jiných vláken, řezané tyčinky z PUR pěny, směsi předchozích materiálů, viskoelastické pěny atd…

Separační vrstva z hygienických důvodů odděluje potahovou vrstvu od tvarovacího materiálu (např. PUR pěny).

Potahová vrstva je tvořena potahovou textilií, usní nebo různými prošívanými soubory.

Volba skladby materiálů musí zabezpečovat optimální pružení (pohodlné a zdravé sezení), ale i odvod tepla při déletrvajícím používání výrobku.
Největší životnost zajišťuje tzv. dvojí pružení sedáku a opěradlové části.

Materiály

Pěnové pryže
jsou vyráběné horkým procesem nebo vymrazováním ze směsi přírodního a syntetického kaučuku a přísad. Mají dobré pružicí vlastnosti.

Polyuretanové pěny PUR se vyrábějí teplým nebo studeným vypěňováním v blocích nebo formách. Jsou označeny písmenem a čtyřčíslím. První dvě čísla značí hmotnost v kg/m3, druhé dvojčíslí je měkkost. Na sedadlo, područky a opěradlo se používají různé pěny. Kvalitní pěna má na sedadlo co nejvyšší dvojčíslí, např. 50 a druhé číslo nízké, např. 18.

Integrální polyuretanová pěna (lakovaná pěna) je vyráběná ve formách a má různou kvalitu (velikost buněk) uvnitř a na povrchu. Povrchová vrstva vypadá jako koženka, výrobek se nemusí potahovat. Používá se také v dopravních prostředcích (opěradla, područky).

Gumokokos - výroba: Kadeřené kokosové vlákno se vrství do roun a spojuje vpichováním nebo latexovým mlékem s tepelnou izolací.

1 komentář:

  1. Jako přiznávám, že když jsem vybíral sedací soupravy v akci, tak jsem nad tím zase tak moc nepřemýšlel. Na druhou stranu ale rozumím tomu, že ta technologie dlouhodobě ovlivňuje životnost sedačky. A je jedno, jestli je to čalounění, kůže, koženka nebo úplně jiný povrch. :) Ta technologie potahu je fakt důležitá.

    OdpovědětVymazat